HCH Heerenveen titelverdediger bij vierde editie NK Clubs; schaatstoppers aan de start

Titelverdediger HCH Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

HEERENVEEN - Aanstaande zaterdag 1 oktober start het schaatsseizoen met het NK Clubs. Na drie geslaagde edities strijden junioren en wereldtoppers ook dit jaar om de titel ‘Beste schaatsclub van Nederland’ in Thialf, Heerenveen. Dit jaar verdedigt HCH Heerenveen de titel van dit officiële NK. De concurrentie is groot, alle veertien clubs komen met een heel sterk team op het ijs.

Het format is een idee van oud-topschaatser Sicco Janmaat. Onderlinge strijd moet de verenigingen stimuleren een kwaliteitsslag te maken in opleiding en scouting. Ook moet een sterker clubgevoel meer schaatsende jongeren prikkelen en enthousiasmeren voor de wedstrijdsport.

,,Voor de successen in de toekomst op grote (wereld) toernooien, is het belangrijk dat er zoveel mogelijk jongeren schaatsen. En leren schaatsen begint bij een club. Daar moet je goede training krijgen, is een goede clubsfeer belangrijk en hoe meer jeugd er is, hoe leuker” aldus Janmaat.

Mega trots op NK status
,,In 2020 hebben we van de KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaatsbond) te horen gekregen dat we nu een officieel NK zijn. Daar zijn we als organisatie echt mega trots op. De kracht van dit NK is niet alleen de wedstrijd, maar ook het intensieve contact met de schaatsclubs. We weten wat er speelt bij de clubs. We weten waar ze behoefte aan hebben en waar we ze eventueel bij kunnen helpen. Dankzij dit NK hebben de clubs onderling ook veel contact. Ze wisselen kennis uit en organiseren onderling wedstrijden.”

Selectie
De deelnemende clubs worden geselecteerd op basis van de tijden die hun leden in diverse leeftijdscategorieën het afgelopen seizoen en de laatste maanden op Nederlands ijs lieten noteren. ,,Dit jaar ziet de ranglijst er weer totaal anders uit dan vorig jaar. En worden we door clubs die net buiten de Top14 vallen gebeld of er geen afvallers zijn. Ze willen zo graag meedoen.”

Voor elke afstand vaardigt de club één rijder af, zowel bij de heren, dames als junioren. Aan het einde van de dag kroont de club met het beste totaalresultaat zich tot winnaar.

Toppers
Het deelnemersveld is erg sterk dit jaar met internationale toppers als Patrick Roest, Antoinette de Jong, Hein Otterspeer en vele anderen. Janmaat is blij met hun aanwezigheid.  ,,Voor een junior is het een geweldige ervaring om met zijn of haar schaatsheld te strijden voor de titel, voor een goed gevuld Thialf.”
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden