Goud voor Nederlandse vrouwen op ploegenachtervolging

HEERENVEEN - De Nederlandse vrouwen hebben zondag goud gepakt op de ploegenachtervolging bij het EK afstanden. Het team met de Friezen Ireen Wüst en Antoinette de Jong was met 2.54,12 sneller dan alle anderen. Op de 1.000 meter werd Femke Kok tweede achter Jutta Leerdam.

De ploeg, met naast de twee Friezinnen ook Irene Schouten, zette een foutloze rit neer. Ze waren zelfs vier seconden sneller dan de nummer twee Noorwegen. Het Russische team werd derde.

Op de 1.000 meter bij de vrouwen kwam Femke Kok als eerste Friezin in actie. Met 1.14,80 zette ze een scherpe tijd neer. Naast buitenlandse concurrenten kwam ook Michelle de Jong niet aan de tijd van Kok. Haar 1.15,68 was uiteindelijk goed voor de zesde plaats.

De Friese Brit Ellia Smeding kwam daarna tot een knappe tijd (1.16,86), maar voor de podiumplekken kwam ze tekort. Daarna mocht de grote favoriet Jutta Leerdam. Zij reed onder het schema van Kok en op de finish was ze ook sneller (1.13,60).

In de slotrit kwamen er nog twee Russen in actie. Zij doken net niet onder de tijd van Kok. Zo pakt de Friezin na goud op de 500 meter ook zilver op de 1.000 meter.

Bij de massastart bij de vrouwen was het ook een Nederlands feestje. Schouten en Marijke Groenewoud controleerden het peloton en lieten niemand wegrijden. In de spring was Schouten verreweg de sterkte. Groenewoud kwam als tweede over de streep en dus was het zilver voor haar.