Germ Holtrop, voorzitter vv Mildam: “Iedereen was er weer aan toe”

Foto: Gewoan Dwaan/Douwe Bijlsma

MILDAM - Sinds enkele maanden is Germ Holtrop voorzitter van voetbalvereniging Mildam De nieuwe voorzitter zeker geen onbekende binnen de club. 

De 56-jarige Holtrop was eerder in verschillende functies betrokken bij de plaatselijke voetbaltrots. Holtrop is zeer positief over de toekomst van zijn vereniging, maar ziet ook meerdere uitdagingen, waaronder het aantrekken van nieuwe jeugdleden.

“Dat is wel één van de grootste uitdagingen om voor elkaar te krijgen", meent Germ Hpltrop. "Op het moment dat ik voorzitter werd is dat wel een van de speerpunten geworden. We hebben nu een heel brede seniorenafdeling; alleen in de jeugd hebben we weinig breedte. Inmiddels is er ook een nieuwe jeugdcommissie samengesteld en zij zijn heel druk bezig om vv Mildam weer onder de aandacht te brengen, onder andere via de scholen in de buurt.”

Samen een vereniging

Holtrop en zijn medebestuursleden kunnen nog wel enige krachten gebruiken. “Weet je wat het is? Bij elke vereniging wordt er een beroep gedaan op veelal dezelfde mensen. Of het nu bij een volleybalclub is, waar ik trainer ben geweest, of bij onze voetbalvereniging. Overal is het hetzelfde. Ik begrijp dat niet altijd, want vele schouders maken het werk lichter. Nu zijn de mensen achter de bar ook lid van een commissie en doen doordeweeks ook nog een klusje. Het gevoel om samen een vereniging te zijn is bij de een meer aanwezig dan bij de ander.

Toch hoop ik de komende jaren meer vrijwilligers te mogen begroeten op onze prachtige sportpark. De kantine is de afgelopen anderhalf jaar omgetoverd tot een prachtige locatie. Elke vrijdagavond werd er geklust, iets wat anders nooit had gekund qua planning, maar nu, door de Covid-19 ingegeven, kon het wel. Dat werd ook weer echt samen gedaan, iets om trots op te zijn.”

"Beregezellig"

Wanneer je voetbalvereniging Mildam zou moeten typeren dan is het een club met een opvallende samenstelling van teams, meent Holtrop, in het dagelijks leven eigenaar van Decokeukens in Heerenveen.

 Germ Holtrop: “We zijn duidelijk trots op de seniorenafdeling met vijf teams. Een klein dorp met een grote seniorenafdeling, prachtig toch? Buiten de herenteams om is er ook een vrouwenteam. En hebben we zowel bij de heren als dames ook nog een vrijdagteam dat deelneemt aan de competities. Daar kunnen we óók zeker trots op zijn. De leden komen niet alleen uit het dorp zelf, maar ook van daarbuiten.

Daarbij willen we ook kijken naar onze functie binnen het sociale aspect. Iedereen is welkom bij vv Mildam. Geen idee waar ze, de spelers uit het derde team, allemaal vandaan kwamen, maar we kregen er ‘ineens’ een team bij. Mooi voor de vereniging. Eveneens positief is dat spelers van het eerste niet los staan van de rest van de vereniging. Het is, binnen de regels van het coronabeleid, weer beregezellig. Iedereen was hier weer aan toe.”

Derde klasse is een goed niveau

“Laat ik voorop stellen dat we een vereniging zijn die tevreden is met wat het heeft. Het eerste team is een prestatie-elftal en wanneer ze kans zouden maken op een promotie of kampioenschap, dan moeten we dat zeker niet nalaten. Als ik realistisch kijk is de derde klasse een goed niveau voor ons. We spelen tegen clubs uit de buurt, zoals Read Swart. Dat maakt het altijd een stukje aantrekkelijker. Een niveau hoger worden de reisafstanden ook een stuk langer. De gezelligheid langs de zijlijn dichterbij huis is op dit moment passend, als je het mij vraagt. Desondanks is een promotie natuurlijk sportief een aantrekkelijke stap maar of dat op den duur realistisch is, vraag ik mij persoonlijk wel af”, vertelt de preses.

Bestuur is nog niet volledig

Holtrop was, zoals gememoreerd, voor zijn aanstelling als voorzitter al geen onbekende binnen de vereniging. “Nee, ik heb wel één en ander gedaan in het verleden”, vertelt hij. “Ik ben onlangs dus gevraagd om het voorzitterschap te bekleden en, na overleg met mijn partner, heb ik besloten de uitdaging aan te gaan. Niet omdat ik vind dat er veel dingen anders moesten, wel omdat ik vind dat je een bepaald iets terug moet doen voor een vereniging. Dat zorgt voor binding, je doet wat terug voor de gemeenschap, voor de leden, en uiteindelijk is het een kleine moeite om tijd ergens in te investeren.

We zijn nog wel op zoek naar nieuwe bestuursleden, want we zijn nog niet volledig bezet. Het mooie is dat er ook weer allemaal andere initiatieven ontstaan, zoals onlangs een 'oktoberfest'. Prachtig om te zien hoe iedereen daar weer van kan genieten. Ik vind het dan ook geen straf om bij zo’n gelegenheid achter de bar te staan bijvoorbeeld.”

QR-code

Een van de heikele punten tijdens het voorzitterschap is natuurlijk Covid-19. “We blijven het op de voet volgen. Er is best wel een uitdaging en zowel leden, ouders, supporters als niet-leden moeten flexibel zijn. Denk eens aan de toegangswegen, aan QR-codes, mensen die die QR niet hebben en wijzigingen in het beleid. Daarin moeten we alert zijn en daarvoor moet we - extra - vrijwilligers hebben. Dat is en blijft schakelen, want de ene keer is het zus en zo, heb je het geregeld, en moet het de keer erna weer anders. Desondanks proberen we er het maximale uit te halen door goed te communiceren. Zowel binnen de eigen vereniging alsmede naar tegenstanders.

Helaas zijn er ook leden die hebben aangegeven door de QR-codescan niet meer te komen kijken bij wedstrijden. Spijtig, maar als bestuur kunnen we niet anders dan ons houden aan de geldende regels.”

Jeugdsportfonds en Sport anders

Voor de voetbalvereniging uit Mildam is voetballen uiteraard nog steeds hoofdzaak nummer één. Volgens Holtrop is daarin niet iets veranderd. “We kijken wel naar ons ledenaantal en zouden in de jeugd graag extra leden verwelkomen. Een aantal speelt nu buiten Mildam, want anders was er geen team voor ze. Via Sport Anders komen mensen in ieder geval in aanraking met het sportpark en wellicht komen daar nog voetballers uit voort. Daarnaast wil vv Mildam voor iedereen zijn, ook voor mensen wiens portemonnee misschien minder dik is. Via het jeugdsportfonds kun je hierin tegemoet worden gekomen om zodoende toch te kunnen sporten. Binnen onze vereniging zal dat nooit naar buiten komen, dat gaat volledig anoniem.” 

Door: Joeri van Leeuwen
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden