Gemeente en provincie jaarlijks 800.000 euro naar Thialf, structureel tekort 1,4 miljoen euro

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

HEERENVEEN - Om ijsstadion Thialf overeind te houden is er jaarlijks 800.000 euro nodig van gemeente Heerenveen en de provincie Fryslân samen. Dat staat in het rapport 'Samen Thialf' van Pier Eringa. Er is sprake van een structureel tekort van 1,4 miljoen euro.

Naast de steun van gemeente en provincie moet ook het Rijk bijdragen. Het gaat daarbij om de financiering voor noodzakelijke investeringen als de nieuwbouw van de ijshockeyhal.

Zwarte cijfers draaien onmogelijk
In zijn rapport geeft Eringa ook aan dat het voor de Heerenveense ijstempel onmogelijk is om zwarte cijfers te draaien. Als top-ijsbaan zijn de kosten jaarlijks 4,2 miljoen euro. Daar tegenover staat 2,8 miljoen euro aan inkomsten. Dat maakt samen het jaarlijkse tekort van 1,4 miljoen euro. Er is voor Thialf alleen een toekomst als de aandeelhouders, gemeente en provincie, samen met de gebruikers zoals sportkoepel NOC-NSF en de KNSB bereid zijn om financieel bij te dragen.

Bij topsport moet geld
De directie van de ijsbaan heeft onlangs fors bezuinigd door onder meer het personeelsbestand in te perken. Uit het rapport blijkt dat verder bezuinigen niet kan om het bedrijf draaiende te houden. Groot onderhoud en de investeringen vergen ieder jaar 2,5 miljoen euro. Volgens Eringa zou het Rijk hier voor moeten staan, aangezien Thialf te boek staat als internationaal topsportcentrum. "Om topsport te bedrijven in een ijsstadion zoals Thialf, daar moet gewoon geld bij", zegt Pier Eringa tegen Omrop Fryslân. Voor andere topsportlocaties zoals het zwembad in Eindhoven geldt hetzelfde.

De conclusie van 'Samen Thialf' is dat er wel een basis is voor de toekomst van het ijsstadion. Dit kan echter, ondanks bereidwilligheid van partijen als de KNSB en NOC-NSF, niet zonder steun vanuit de overheid.