Geen winnaar na spectaculaire Friese derby

Foto: sc Heerenveen/FPH

HEERENVEEN - Na een spannende wedstrijd is de Friese derby tussen sc Heerenveen en SC Cambuur geëindigd in 3-3. Het publiek werd goed vermaakt: beide ploegen speelden aanvallend en kregen veel kansen.

Bij Heerenveen hadden Milan van Ewijk en Ibrahim Dresevic weer een basisplaats. De wedstrijd tegen AZ van afgelopen week moesten ze missen. Bij Cambuur stond Sonny Stevens op doel in plaats van Pieter Bos. David Sambissa was de vervanger van de geschorste linksback Sekou Sylla.

Heerenveen begon geweldig aan de wedstrijd. Thom Haye gaf de bal in de tweede minuut goed voor op Anas Tahiri. De middenvelder nam de bal in één keer op de pantoffel en schoot hem keihard binnen: 1-0.

Na een minuut of tien kwam Cambuur er wat meer uit. Dat werd meteen beloond met een doelpunt. Patrick Joosten gaf een voorzet op Roberts Uldrikis. De Let kon tussen de Heerenveenverdedigers ongehinderd de bal erin koppen: 1-1.

Daarna was het weer aan Heerenveen. Amin Sarr kreeg de bal in het strafschopgebied en legde de bal terug op Tibor Halilovic. De middenvelder schoot de bal maar net naast. Het tempo lag hoog en beide ploegen zochten de aanval. Cambuur was gevaarlijk met een kopbal van Uldrikis en voor Heerenveen schoot Sarr de bal over de goal.

Na een klein halfuur veerde het stadion op, want Sydney van Hooijdonk schoot de bal tegen de touwen. De spits van Heerenveen stond echter buitenspel en dus ging het feest niet door.

Maar Van Hooijdonk kon even later wel de handen in de lucht steken. In de 34ste minuut kopte hij een vrije trap van Haye netjes binnen, al kun je wel vraagtekens zetten bij het slechte verdedigen van de Leeuwarders.

Na de rust moest Cambuur op zoek naar de gelijkmaker. De Leeuwarders namen het initiatief in handen, zonder heel dreigend te worden.

Maulun benut strafschop

Cambuur voetbalde steeds beter en kansen konden niet uitblijven. Uldrikis was er al heel dichtbij met een kopbal tegen de lat, maar even later was het wel raak. Cambuur kreeg een penalty na een overtreding van invaller Joost van Aken. Robin Maulun schoot het buitenkansje beheerst binnen: 2-2.

In de slotfase ging het duel alle kanten op, al kreeg Heerenveen de beste mogelijkheden. Haye schoot maar net over en Sarr was ook nog eens dichtbij, maar de bal wilde er niet in.

Diep in blessuretijd kwam Cambuur er nog één keer uit. De bal kwam aan de rechterkant terecht bij Mitchel Paulissen. De invaller schoot de bal hard binnen: 2-3. Maar het was nog niet gedaan: Heerenveen gooide de bal nogmaals voor de goal, de bal kwam bij Van Aken en die tikte hem van dichtbij achter Stevens: 3-3.

Zo kwam er geen winnaar bij deze spectaculaire Friese derby.