Geen NK marathon op natuurijs: "Dit komt aan als een mokerslag"

Foto Gewoan Dwaan-Douwe Bijlsma

DEN HAAG- Het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs mag niet doorgaan. De regering heeft de plannen van de KNSB en House of Sports afgekeurd. "Dit komt aan als een mokerslag," zegt Willem Hut, competitiebegeleider bij het marathonschaatsen. "We waren zo ver met elkaar... Er zijn donderdag 250 man getest, schaatsers en begeleiders. We hadden afgelegen locaties op het oog zodat het veilig kon. We balen hier echt verschrikkelijk van."

"Ik ben er zeker van dat we dit veilig kunnen organiseren," zegt Hut. De competitiebegeleider wijst ook op alle mensen die donderdag op het ijs waren. "Ik heb beelden gezien van recreatieve schaatsers die dicht op elkaar zaten. Wij zouden het zoveel beter voor elkaar hebben."

"Bittere pil"

"Dit is een heel bittere pil, een enorm zware teleurstelling", zegt ook Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Er lag een unieke kans om in deze vorstperiode een heroïsche wedstrijd te organiseren. We hebben daar met een grote groep mensen enorm hard aan gewerkt. Wij stonden klaar, het wachten was slechts op groen licht vanuit Den Haag."

Het laatste nationale kampioenschap op natuurijs was in januari 2013. Dat op was op het Veluwemeer bij Elburg. Toen pakte Christijn Groeneveld de titel bij de mannen en Mariska Huisman bij de vrouwen.