FOTO'S / IJsstadion Thialf vijf weken thuisbasis van internationale schaatsbubbel

HEERENVEEN - Vijf weken zit de internationale schaatswereld opgesloten in hotels. Op het hoogtepunt, tijdens de World Cups, gaat het alleen bij de deelnemers al om tussen de 250 en 300 mensen. De schaatsers zijn in Nederland neergestreken voor vier internationale wedstrijden. Komend weekend wordt er gestart met de Europese kampioenschappen allround en sprint, gevolgd door twee wereldbekerwedstrijden en de reeks wordt als toetje afgesloten met het wereldkampioenschap afstanden.

In aanloop naar de schaatsbubbel zijn er al verschillende nationale wedstrijden in coronatijd verreden. Het goede verloop daarvan heeft in grote mate bijgedragen aan het feit dat de Internationale Schaats Unie (ISU) het aan heeft gedurfd om, ondanks het coronavirus dat volop rond gaat, toch deze wedstrijdcyclus te organiseren.

Vertrouwen
Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de Koninklijke Nederlands Schaatsenrijders Bond, House of Sports en Organisatiecomité Thialf. ,,We hebben de afgelopen weken in Thialf laten zien wat we kunnen als schaatsland. Wedstrijden organiseren waarbij men zich aan de coronaregels houdt. Dat gaf het vertrouwen bij de ISU om ons hier in Heerenveen de schaatsbubbel op te laten zetten'', zegt Carl Mureau namens de KNSB.

De bubbel wordt strak georganiseerd om te voorkomen dat het coronavirus roet in het eten gooit. Voor schaatsers zijn er drie momenten om 'in te stappen'. Afgelopen maandag was dat het geval voor onder andere de Nederlandse delegatie. Aansluiten kan verder nog op 18 januari voor de wereldbekers en 3 februari voor het WK.

Volledig afgehuurd
Voor het opzetten van de schaatsbubbel is in de basis goed gekeken naar de draaiboeken zie zijn gehanteerd bij het voetbal en de grootste wielerwedstrijd van de wereld, de Tour de France. De teams van de verschillende landen zijn ondergebracht in vier Van der Valk Hotels in de regio. De vestigingen in Wolvega, Emmeloord, Sneek en Leeuwarden zijn volledig afgehuurd door de ISU. Andere gasten hebben geen toegang.

Voor wie de bubbel binnen gaat, moet in een speciaal ingerichte ruimte eerst een coronatest ondergaan. Daarna gaat de sporter of begeleider in afwachting van de uitslag naar zijn of haar eigen kamer. Is de test negatief verlopen dan is men vrij om te gaan en staan in het hotel waar men wil.

Quarantaine kamers
Alle mensen in de bubbel, inclusief het personeel van de hotels, worden tweemaal per week getest. Wordt een schaatser of begeleider ondanks alle maatregelen toch positief bevonden, dan wordt hij of zij overgebracht naar het hotel in Leeuwarden, waar onder meer de mensen van de ISU logeren. Daar zijn quarantaine kamers vrijgehouden voor degenen die in dat geval in afzondering moeten. Terugkeren kan de betreffende schaatser alleen in geval van twee negatieve testuitslagen.

Geen contact buiten bubbel
Het belangrijkste binnen de bubbel is dat contact met mensen daarbuiten niet is toegestaan. Alleen digitaal kan er met familie, vrienden en anderen worden gebabbeld. Het eten en drinken wordt verzorgd in de hotels. Daarvoor is de eetzaal zo ingericht dat er per tafeltje maximaal twee personen mogen zitten. Elk aan een hoofd. De borden mogen aan het buffet vol worden geschept met handschoenen aan. Alleen tijdens het eten en drinken is het toegestaan om het verplichte mondkapje in het bijzijn van anderen af te doen. Voor wie extra eigen boodschappen wil moet dat aanvragen bij de receptie. Naar buiten mag, maar alleen na je afwezig te hebben gemeld. In een logboek wordt elke keer genoteerd dat je weg bent en waarom.

Verblijf in de wereld buiten de bubbel is alleen toegestaan voor een fietstraining, korte wandeling en voor de reis naar ijsstadion Thialf en terug. ,,We gaan niet als politie-agenten controleren'', vertelt Mureau. ,,De bubbel bestaat bij vertrouwen dat alle betrokkenen zich houden aan de coronamaatregelen. Gezond verstand is het kernwoord.'' Van wie de gestelde regels overtreed kan door de ISU de accreditatie worden ingenomen. Diegene ligt dan uit de bubbel en heeft daarmee geen toegang meer tot het hotel en Thialf.

Onder vergrootglas
De schaatsbubbel ligt volgens de KNSB woordvoerder onder een vergrootglas. ,,Wat we hier doen is redelijk uniek in de sportwereld. We zijn bevoorrecht dat schaatsen op dit wereldniveau onder de huidige omstandigheden mogelijk is. Daarom wordt er ook extra op ons gelet. Maar iedereen realiseert zich de bijzondere positie goed en de verplichtingen dat met zich meebrengt.'' Dat strikte handhaving van belang is, bleek wel de afgelopen schaatswedstrijden in Heerenveen. Mureau: ,,Na elk evenement krijgen we wel mailtjes van televisiekijkers die in hun ogen overtredingen hebben gezien. Bijvoorbeeld als een coach zijn pupil naar de finish schreeuwt zonder mondkapje. Ze wijzen dan fijntjes op de regels en wij vertellen hoe de zaken volgens de protocollen correct geregeld zijn.''

Geen publiek, volop kijkers
Net als bij de afgelopen evenementen zal er ook bij de komende vier internationale toernooien geen publiek aanwezig zijn. Het is stil in de Heerenveense ijstempel, die ook wel bekend staat om het vieren van het schaatscarnaval. De KNSB verwacht dan ook volop kijkers via televisie en de online kanalen. ,,Schaatsen is altijd al populair op televisie, maar aangezien toeschouwers niet live aanwezig kunnen zijn denken we dat er veel mensen thuis zullen kijken. Op de zondag van de WK kwalificatie keken er bijvoorbeeld al meer dan 2 miljoen mensen. De slogan is daarom ook niet voor niets: blijf thuis en kijk schaatsen!'', besluit Carl Mureau.

 

 

 
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden