FOTO'S / Bergsma oppermachtig op lange afstanden, De Jong naar goud op 1.500 en 3.000 meter

HEERENVEEN - Na een seizoen zonder publiek, kon Thialf eindelijk weer schaatsfans verwelkomen. De toeschouwers kregen een pracht NK afstanden voorgeschoteld. De wedstrijden waren dit weekend de eerste opmaat naar de Olympische Winterspelen ik Peking.

Antoinette de Jong uit Rottum pakte vrijdagmiddag voor het eerst de Nederlandse titel gepakt op de 1.500 meter. In Thialf reed ze een nieuw persoonlijk record van 1.53,20. Slechts tweemaal werd in Heerenveen sneller gereden op deze afstand. Na de titel op de 1.500 meter pakte De Jong zaterdagmiddag het zilver op de 3.000 meter. De Rottumse deed dat in een tijd van 4.00,83.

Jorrit Bergsma won op vrijdagavond de 5.000 meter. De inwoner van Aldeboarn deed dat in zijn tweede rapste tijd ooit: 6.07,30. n een direct duel tegen de grote favoriet op deze afstand, Patrick Roest, ging het lang gelijk op. In de slotfase kwam Bergsma echter met een versnelling die zijn tegenstander niet kon volgen. Roest kwam uiteindelijk ruim 3,5 secondes later over de finish in 6.10,84. Bergsma won zondag ook het goud op de 10 kilometer. Hij deed dat in een nieuw kampioenschapsrecord van 12.39,67.

Kramer profiteert
Sven Kramer had zich afgemeld voor de 10 kilometer, maar hij kan tevreden zijn met de uitslag, want hij heeft er wel een ticket verdiend voor de wereldbeker.
Dat ticket zou eigenlijk gaan naar de nummer één of twee, maar doordat Bergsma en Roest beide al een ticket hadden, ging het naar de nummer vijf van de vijf kilometer, en dat was Kramer.

Bron: Omrop Fryslân
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden