FOTO'S / Bakker en Ariëns naar de winst bij marathon in Heerenveen

HEERENVEEN - Bianca Bakker uit Wijnjewoude heeft zaterdagavond de negende wedstrijd in de KNSB Marathon Cup gewonnen. In ijsstadion Thialf in Heerenveen was de Friezin de snelste in de massasprint.

Toppers als Irene Schouten en Marije Groenewoud stonden in Thialf uit voorzorg niet aan de start. De twee vrouwen schaatsen komende maand op de Olympische Spelen en wilden vanwege het coronavirus geen risico nemen.

Mislukte ontsnappingen
Verschillende vrouwen probeerden uit het peloton weg te komen, maar geen enkele ontsnapping lukte. Daardoor kwam het uiteindelijk aan op de massasprint. Bakker schreef die op haar naam en pakte daarmee voor het eerst in haar carrière een overwinning op kunstijs. De tweede plaats was voor Paulien Verhaar en Ineke Dedden werd derde.

Coronabesmettingen
Ook bij de mannen stond er een peloton aan de start zonder een aantal grote namen. De ploeg van Jumbo-Visma deed niet mee vanwege één of meer coronabesmettingen binnen de ploeg. Daardoor was ook Sven Kramer, die en wildcard had gekregen, niet aan de start. Ook Jorrit Bergsma liet de marathon uit voorzorg aan zich voorbijgaan.

De winst ging uiteindelijk naar Crispijn Ariëns. Hij pakte met tien andere mannen al vroeg in de wedstrijd een ronde voorsprong. Daan Gelling werd tweede en de derde plaats ging naar Jeroen Janissen. Ids Bouma uit Oudehaske was op de zestiende plaats de beste Fries.