Finn van den Berg (18) start in Amerika met zijn studie én zet daar voetbalcarrière voort
HEERENVEEN - Finn van den Berg (18) haalde dit jaar zijn vwo-diploma aan de Topsport Talentschool op OSG Sevenwolden.
School combineerde hij met voetbal, in de jeugdteams van SC Heerenveen. Na het behalen van zijn diploma staat hij voor de keuze. Naar de universiteit óf op hoog niveau blijven voetballen. Een combinatie blijkt in Nederland bijna geen optie. Maar hij wil niet kiezen. Dan hoort Finn van KingsTalent - sporten en studeren in Amerika - en het spreekwoordelijke balletje gaat rollen. Studeren en voetballen in het buitenland, dit is een kans die hij met beide handen aangrijpt. Deze zomer begint Finn, geboren en getogen in Heerenveen, aan de Northern Michigan University én speelt hij bij de Northern Michigan Wildcats.
Als klein jongetje begon Finn bij VV Heerenveen. Hij viel op en werd gescout door SC Heerenveen, waar hij vanaf zijn twaalde speelt en waar hij, met zijn teamgenoten, veel voetbalhoogtepunten beleefde. ”Bijvoorbeeld in Oostenrijk. Daar speelden we een internationaal toernooi tegen topclubs als Bayern München.” Teamgenoten zijn ook vrienden. “Met sommige jongens zit ik al zeven of acht jaar in een team. Sommigen gaan stoppen om zich op hun studie te richten, anderen die geslaagd zijn nemen een tussenjaar om door te gaan met voetbal, ik ga naar Amerika.”
HET GOEDE GEVOEL
Nog in Nederland heeft Finn het eerste contact met zijn team in Amerika, “We hebben elkaar inmiddels al meerdere keren online gesproken/gezien en meerdere teamopdrachten uitgevoerd. De eerste kennismaking voelde direct goed. Mijn teamgenoten zijn gelijkgestemden en dat vind ik belangrijk. Net als hoe ze met me omgaan. Ik weet dat ik goed kan voetballen, dus als ik me dan goed voel in de omgeving, wordt het een geweldige tijd.”
DE WEG NAAR AMERIKA
Het goede gevoel volgen kenmerkt zijn weg naar Amerika. “Toen ik me realiseerde dat studeren en voetballen op hoog niveau in Nederland bijna niet te combineren is heb ik me in KingsTalent verdiept. Dat leek me echt heel vet. Spannend ook, om alleen te gaan, maar zo kan ik beide wel combineren. Ik heb contact gezocht en toen ging het proces lopen.”
“In Gemert (Noord-Brabant) was in december een showcase, een toernooi waar coaches van verschillende Amerikaanse universiteiten waren. We speelden vijf wedstrijden en aan het eind van de dag kon je in gesprek met de coaches die interesse in je hadden. Dat was het begin van alles. Ik kwam die dag al in contact met twee universiteiten.” Coaches die niet in Gemert waren, kregen videomateriaal van de spelers opgestuurd. “Uiteindelijk hadden elf universiteiten interesse, dus ik had veel keuze. Al was dat vooral in het begin ook lastig. Waar moet ik op letten? Welke dingen vind ik belangrijk als ik daarheen ga? Daar had ik totaal geen beeld van. Door het aangaan van gesprekken met de coaches en spelers, en de scholen met elkaar te vergelijken werd me duidelijk dat ik omgang met de spelers, het voetbalniveau, maar ook de omgeving van de universiteit belangrijk vond.”
NIET HET HOOGSTE NIVEAU, MAAR SPEELGARANTIE
Het belang van het voetbalniveau betekent niet dat Finn kiest voor het team dat op het hoogste voetbalniveau speelt. “Er zijn drie niveaus, D3, D2 en D1. Ik kon naar alle drie de niveaus, maar ik vind het belangrijk dat ik veel kan spelen en met plezier. In D1 ligt de gemiddelde leeftijd van de spelers veel hoger. Daar spelen veel jongens die al in 3e of 4e jaar van de universiteit zitten. Ik wil ook als eerstejaars (‘freshman’) veel spelen, daarom heb ik voor D2 gekozen. Ik kan later altijd nog veranderen van universiteit. Dat gebeurt meer, dat je een transfer maakt van de ene naar de andere universiteit als je naar een ander niveau wilt. Nu ga ik bij de Northern Michigan Wildcats spelen als linker centrale verdediger.”
EEN NIEUW AVONTUUR
“Het doel van de universiteiten is spelers ontwikkelen als mens en als speler. Ik kijk ook echt uit naar deze nieuwe ervaring. Die ook mogelijk is omdat ik een studie- en sportbeurs krijg. Ik kijk niet alleen uit naar het studeren en voetballen, maar naar het hele avontuur. Ik heb mijn hele jeugd het voordeel gehad dat ik in Heerenveen woonde en hier kon voetballen. Sommige van mijn teamgenoten moesten wel een uur reizen met het openbaar vervoer en ik ben overal in een kwartier op de fiets. Mijn dagen bestonden uit school, voetbal en thuis. Ik heb zolang hetzelfde gedaan, ik denk dat een hele andere omgeving goed voor me is. Al ga ik mijn familie en vrienden wel echt missen.”
TOPSPORTCULTUUR
Hoewel de dagen in Amerika ook in het teken staan van school en voetbal is het contrast groot. “School wordt om voetbal heen ingericht. Ik heb geen goed beeld van het voetbalniveau, maar er heerst wel echt een topsportcultuur. Ze pakken sport heel professioneel aan. Daar kijk ik naar uit. Ze hebben mooie gras voetbalvelden, een Dome (koepelvormig indoorstadion) waar 16.000 mensen in kunnen, er is een grote fitnesshal, er zijn zwembaden, tennisbanen en er is een ijshockeyhal. Ik ga daar op de campus wonen met teamgenoten en bijna alles wordt daar voor je geregeld. Zo is er ook een onbeperkt mealplan. Ook worden er veel verschillende andere sporten op hoog niveau gespeeld en we hebben een grote staf. Bijvoorbeeld twee voetbalcoaches, een fysiotherapeut, een sportarts, diëtist en een studiecoach. Nike is onze kledingsponsor waar we een groot kledingpakket van krijgen en ik heb al uitgebreide trainingsschema’s gekregen. Alles is daar veel groter.” En verder. “Een uitwedstrijd in de regiocompetitie is bijvoorbeeld op 1100 kilometer, dat is van Heerenveen naar Milaan.”
SAMEN OP WEG
“Mijn ouders en zusje gaan mee naar Amerika. Dan zijn we daar eerst twee weken als gezin en dan blijf ik daar. Het is fijn dat ze weten waar ik ben, dat ze er zelf ook zijn geweest. Dan kunnen we met elkaar wennen. En hopelijk ook wat van de omgeving zien. Marquette is ongeveer zo groot als Heerenveen, maar de omgeving is niet te vergelijken. In de zomer is het er echt warm en in de winter ligt er altijd sneeuw. Skipistes liggen op tien kilometer afstand, het Noorderlicht is er vaak te zien, en het ligt aan het grootste zoetwatermeer van de wereld. Je kunt er veel buitenactiviteiten doen zoals surfen, kajakken en mountainbiken.” Op alle vlakken een hele nieuwe wereld die opengaat en een grote stap in een droom die gedreven is door passie voor voetbal.
DE DROOM
“Mijn droom is spelen in de MLS (Major League Soccer), dat is de eredivisie van Amerika. Na het vierde jaar university kan je ‘gedraft’ worden. Dan mogen profclubs uit de MLS spelers uit alle Amerikaanse university teams kiezen. Voetbal is in Amerika de laatste jaren enorm aan het groeien en groeit alleen nog maar door, dus dat ik daar mag studeren en voetballen is een mooie kans.”
Door: Annemarie Overbeek