Falko Zandstra als eerste vereeuwigd in 'EreRing' Thialf

HEERENVEEN - Sinds hun afscheid in 2022 hebben Sven Kramer en Ireen Wüst een eigen bocht in IJsstadion Thialf. Het duo kondigde op de eerste dag van de WK Afstanden aan dat in de Heerenveense ijstempel nog meer Nederlandse oud wereld- en Europees kampioenen geëerd zullen worden.

Bovenlangs de tribunes van Thialf is een 'EreRing' voor hen gemaakt. Daarop staan de namen van 32 niet meer actieve schaatskampioenen. Jouster Falko Zandstra mocht donderdagavond met een druk op de knop als eerste zijn naam op de galerij onthullen.

De 32 zijn geselecteerd door een commissie. De drie leden keken daarbij onder andere naar of de twintig schaatsers en twaalf schaatssters in op het ijs van Thialf hebben gereden. Eikdatum daarbij is 14 oktober 1967, de dag dat het stadion officieel geopend werd.

De namen
Naast 'de zoon van Thialf', Zandstra groeide op naast Thialf, hebben ook Rintje Ritsma, Annamarie Thomas, Ard Schenk, Kees Verkerk, Stien Kaiser, Carry Geijssen, Ans Schut, Atje Keulen-Deelstra, Piet Kleine, Annie Borckink, Hilbert van der Duim, Hein Vergeer, Yvonne van Gennip, Leo Visser, Bart Veldkamp, Ids Postma, Gianni Romme, Tonny de Jong, Marianne Timmer, Jan Bos, Bob de Jong, Carl Verheijen, Jochem Uytdehaage, Gerard van Velde, Erben Wennemars, Mark Tuitert, Renate Groenewold, Stefan Groothuis, Michel Mulder, Jorien ter Mors en Carlijn Achtereekte een plek gekregen aan de 'lane of fame'

Om de baan is nog voldoende ruimte voor toekomstig kampioenen. Ireen Wüst en Sven Kramer ontbreken, aangezien zij al een eigen bocht hebben.