EK-titel Kramer op ploegenachtervolging, zilver voor Antoinette de Jong op 3.000 meter

HEERENVEEN - Op de eerste dag van de EK Afstanden in Thialf hebben de Nederlandse mannen met Sven Kramer de Europese titel gewonnen op de ploegenachtervolging. Antoinette de Jong werd op de 3.000 meter tweede.

Kramer reed met Marcel Bosker en Patrick Roest naar een gouden medaille op de EK afstanden. Ze reden met 3.37,97 een nieuw baanrecord in Thialf. De tijd was net sneller dan Noorwegen, dat met 3.38,92 als tweede eindigde. Het brons ging naar Italië. In totaal deden vijf landen mee aan dit onderdeel.

Het is voor de derde keer dat Nederland Europees kampioen wordt op de ploegenachtervolging. 

Op de Olympische Spelen gaan Kramer, Bosker en Roest ook het trio vormen dat de ploegenachtervolging rijdt.

Antoinette de Jong

Op de 3.000 meter zat Antoinette de Jong vijf rondjes lang onder de tijd van Irene Schouten. Dat kon de Rottumse net niet lang genoeg volhouden: in de laatste drie rondjes verloor ze een kleine vier seconden.

De Jong eindigde in 3.59,79. Daarmee was ze acht tienden sneller dan Francesca Lollobrigida. De titel was dus voor Schouten, die bovendien met 3.56,62 het baanrecord verbeterde.

Het is voor het eerst dat De Jong een individuele Europese afstandsmedaille pakt. Ze is wel de regerend wereldkampioene op de 3.000 meter.

Nederland zou met drie Friezinnen meedoen aan de teamsprint vrouwen, maar Michelle de Jong, Femke Kok en Marijke Groenewoud trokken zich terug. De Jong en Kok hadden lichte spierklachten.

Michelle de Jong gaat ervan uit dat ze zaterdag wel kan starten op de 500 meter, Kok wacht nog even af.