Dyna’75 zit in de lift en wil basketballend Fryslân daarin meetrekken

HEERENVEEN - Plezier, ontwikkelen en samenwerken, dat is waar het bij basketbalvereniging Dyna’75 in Heerenveen om draait. 

Zoals het een goed voorzitter betaamt, dreunt Marvin Dijkstra deze drie competenties moeiteloos op. De basketbalclub van Heerenveen is in ledental de grootste van Friesland en dat aantal blijft maar groeien. Het exacte aantal weet Dijkstra niet precies. “Maar ik denk dat we dit seizoen wel boven de 200 leden komen.”

Het is zaterdagmiddag in Heerenveen. Met een tevreden blik kijkt de 27-jarige Marvin Dijkstra naar de jeugdteams van Dyna’75 die in de sporthal van Sportstad Heerenveen hun wedstrijd spelen. De hal is op deze middag het domein van de basketballers met Dyna’75 als gastheer.

3x3

Volgens de voorzitter is de groei in het aantal leden te verklaren omdat ze bij de basketbalvereniging tijdens de coronaperiode niet stil hebben gezeten. “We hebben steeds gekeken naar wat wél kon, bijvoorbeeld buiten trainen in kleine groepen. Daar bleek het populaire 3x3 basketbal uitermate geschikt voor te zijn. Ook hebben we ’s ochtends heel vroeg training gegeven, toen dat kon. Stonden we om half zes in de zaal. Daar werd eerst wel vreemd tegenaan gekeken, ook bij Sportstad Heerenveen, maar we stonden er wél met een grote groep. Daarnaast zijn we steeds goed zichtbaar gebleven op social media. Daar plukken we nu de vruchten van”.

Passie voor basketbal

Marvin Dijkstra, die zelf ook uit Heerenveen komt, zwaait alweer twee en een half jaar de scepter over Dyna’75. De Jonge voorzitter heeft een enorme passie voor het basketbal. In 2016 maakte Marvin zijn doorbraak bij de profs van Aris in Leeuwarden. Door veel blessureleed besloot Marvin te stoppen met actief basketbal. Hij vertelt hierover dat de coronatijd voor hem misschien wel op het goede moment kwam. “Als je kennelijk zo blessuregevoelig bent, dan kan iedere verkeerde beweging of dat ene duwtje ervoor zorgen dat je weer in de lappenmand terecht komt. Wil je dat jezelf aandoen?” Drie keer een kruisbandblessure had hem immers al enkele jaren actief sporten gekost.

Marvin hakte de knoop door en besloot te stoppen met zélf basketbal te spelen, maar hij is nog steeds zeer nauw verbonden met de sport. Niet alleen als voorzitter van Dyna’75 , maar ook via zijn werk bij Sport Fryslân en 3x3 Unites. Bij Unites werken ze met een opleidingsprogramma voor jongeren. In dit programma worden jongeren via 3x3 basketbal opgeleid tot zogenaamde ‘leaders’ en uitgedaagd om zelf hun ambities en dromen waar te maken.

Iedereen is even belangrijk

Al vertellend houdt Marvin nauwlettend het spelverloop van de jeugdteams in de sporthal in de gaten. Opvallend is het krachtsverschil tussen de teams van Dyna’75 en de tegenstander. “Vanochtend won een meisjesteam nog van ons met honderd punten verschil”, zegt hij. “Mooi dat we winnen, maar eigenlijk is zo’n krachtsverschil voor niemand leuk. Zeker niet voor de tegenstander. Bij de jeugd is het allerbelangrijkste dat ze plezier in het spelletje hebben en zich verder kunnen ontwikkelen.”

Ondertussen scoort de jeugd er lustig op los en complimenteert Marvin zijn team met een fraai gescoord punt, “Zag je hoe deze speler tot scoren kwam? Omdat zijn teammaatje een goed ‘screen’ zette. Daardoor kreeg hij vrije doorgang”, analyseert Marvin. “Zijn teamgenoot heeft dus net zo’n groot aandeel in de score als de maker van het punt.” Marvin wil daarmee aangeven dat het niet uitmaakt wie er scoort. Iedereen is even belangrijk. Bij de jeugd maakt het ook niet uit of je wint of verliest. “Dat probeer ik ook altijd aan de ouders mee te geven. Vraag je kind niet hoe vaak ze gescoord hebben, maar vraag gewoon hoe ze hebben gespeeld.”

WE HERE Fryslân

Om de krachtsverschillen tussen de clubs te verkleinen is het van belang dat in Friesland de basketbalsport in de breedte groeit, volgens Marvin. “Hoe meer kinderen gaan basketballen des te meer de wedstrijden in evenwicht komen en de competities ook competitiever worden. Dan gaat het niveau omhoog en vinden we uiteindelijk ook aansluiting bij de rest van basketballend Nederland.” Hij vertelt dat er elf basketbalverenigingen in Friesland zijn en dat samenwerking het speerpunt is om de sport in de breedte te laten groeien. “Het mooie is dat we ook met alle elf verenigingen deze samenwerking hebben bereikt. Hieruit is de basketbalcommunity ‘WE HERE Fryslân’ ontstaan, een programma om zowel het 3x3 als het 5x5 basketbal in de provincie te promoten. Op het complex van Sportstad Heerenveen is bijvoorbeeld het Basketball Court van Heerenveen te vinden. Daar kan iedereen terecht om lekker buiten een potje basketbal te spelen en om op een laagdrempelige manier de sport te beoefenen.”

Dutch Talent League

De samenwerking tussen de Friese basketbalverenigingen heeft ertoe geleid dat dit seizoen een team onder de naam ‘Aris/WE HERE Fryslân’ op het hoogste jeugdniveau meedoet in de Dutch Talent League (DTL). Marvin Dijkstra vindt dat een prachtig resultaat. “Dit team is niet alleen een selectie van de beste jeugdspelers, maar ook een opleidingsplaats voor Friese talenten die daarmee de kans krijgen door te stomen naar het hoogste niveau in Nederland, de BNXT League.”

Op 17 september werd voor het eerst door ‘WE HERE Fryslân’ het nieuwe basketbalseizoen geopend in Sportstad Heerenveen met een officiële kick-off, waarbij Aris en het DTL-team een clinic gaven en een wedstrijd tegen elkaar speelden. Hopelijk is met die kick-off een mooie traditie geboren om samen met alle basketbalverenigingen het seizoen te starten en het basketbal in Friesland een boost te geven.

Rolstoelbasketbal

Er is veel inspanning en organisatie voor nodig, maar het basketbal in Friesland is bezig met een opmars.  Dyna’75 is daar misschien wel het beste voorbeeld van, een club die duidelijk in de lift zit. Marvin vertelt dat ook de rolstoelbasketballers zich al gemeld hebben bij Dyna’75. “Ze kwamen zelf naar ons toe en wat zou het prachtig zijn als we ook weer met een rolstoelbasketbalteam in de competitie kunnen spelen.”

Over Dyna’75

Dyna’75 is de basketbalvereniging van Heerenveen en telt bijna 200 leden. De club heeft veertien teams die in competitie spelen. Dames 1 van Dyna’75 speelt op nationaal niveau in de tweede divisie en is daarmee het hoogst spelende damesteam van Fryslân. Heren 1 speelt op afdelingsniveau in de tweede klasse Noord. De vereniging speelt haar thuiswedstrijden in Sportstad Heerenveen, en wordt gekenmerkt door een goede organisatie, met een goed team aan vrijwilligers en een uitstekende sfeer. Is basketbal iets voor jou? Je bent van harte welkom om eens te komen kijken.

Door: Ynte Dragt
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden