'Drie musketiers' weer bijeen bij Reggeborgh: "Het is een vertrouwd gevoel"

Foto Omrop Fryslan / Andor Faber

HEERENVEEN - Bij de jeugd schaatsten ze altijd in dezelfde ploeg. Daarna gingen Femke Kok en Michelle de Jong naar de commerciële ploeg van Reggeborgh. Sinds deze zomer schaatst ook Marrit Fledderus daar en dat betekent dat de 'drie musketiers' weer bijeen zijn.

"Hoe oud waren we toen jongens?", vraagt Femke Kok aan Marrit Fledderus en Michelle de Jong, die antwoord geeft: "Vijftien of zestien." Kok: "Dan zijn we al zes jaar ploeggenoten. Maar we kennen elkaar al langer."

Kok (21), Fledderus (20) en De Jong (22) zijn nog maar jong, maar lopen al een poos mee in het schaatsen. Vroeger bij het Gewest Fryslân en nu zitten ze alle drie bij Reggeborgh. Voor Kok en De Jong wordt het hun tweede jaar bij coach Gerard van Velde. Fledderus is dit seizoen nieuw.

"Goede klik"
De drie vrouwen zijn ploeggenoten, maar ook goede vriendinnen. En volgens Fledderus hebben ze veel aan elkaar. "Op alle vlakken gewoon. Als we ergens mee zitten, gaan we naar elkaar toe. En op technisch vlak hebben we heel veel aan elkaar."

Het maakt dat de 'drie musketiers' het goed naar hun zin hebben, vertelt Kok. "Het is een vertrouwd gevoel, want je weet wat je aan elkaar hebt. We vullen elkaar heel goed aan en dat is waarom het zo goed klikt. En waarom we zoveel lol met elkaar hebben."

Van het drietal is Kok als schaatsster het verst, als je kijkt naar de prestaties. De sprinter uit Nij Beets pakte vorig seizoen zilver op het WK afstanden op de 500 metet. Daarnaast reed ze zo vlug op die afstand (37,08), dat ze maar net boven het Nederlandse record van Jouster Thijsje Oenema (37,06) zat.

Hoge verwachtingen
Het zorgt voor een hoger verwachtingspatroon bij de buitenwereld, merkt Kok. "Ja, dat is nieuw voor mij. Vorig jaar verwachtte niemand nog wat van mij. Nu verwacht iedereen dat je het wel even doet. Maar het is geen garantie dat het nu weer zo gaat als vorig jaar. Eigenlijk slaat het nergens op dat al die mensen dat verwachten. Want ik moet ook gewoon weer op nul beginnen", vindt Kok.

Eén ding scheelt. Kok: "Ik ben vrij nuchter. Dat helpt er wel in dat ik het langs me neer leg."

Het schaatsseizoen staat in het teken van de Olympische Spelen, die over ruim drie maanden in China zijn. Schaatsers kunnen zich daarvoor plaatsen op het Olympisch kwalificatietoernooi, dat tussen Kerstmis en Oud en Nieuw wordt verreden in Thialf.

Droom van de Spelen
Maar, Nederland mag waarschijnlijk maar negen schaatsers en negen schaatssters naar China sturen. En dus worden er goede prestaties verwacht op het OKT. "Plaatsten is heel lastig in Nederland. Het is ook maar afwachten of je het haalt. Maar, als klein meisje droom je er van om daar aan de start te staan", doelt Kok op de Spelen.

Zij mikt daarmee op de twee sprintafstanden, de 500 en de 1.000 meter.

Evenals Kok zijn ook Fledderus en De Jong sprinters, die het van de 500 en de 1.000 meter moeten hebben. Dus het kan zomaar voorkomen dat een van hen ervoor zorgt dat een ander niet gaat.

"Je gunt het elkaar, omdat je weet wat we er voor doen. Dat maakt de teleurstelling dan kleiner", zegt Fledderus. Kok vult aan: "Ik heb liever dat iemand van ons gaat dan iemand uit een andere ploeg."

Voor Fledderus is het allemaal nieuw. Zij reed hiervoor, net als Kok en De Jong, voor het Gewest Fryslân. Maar door haar bronzen medaille op het NK afstanden van vorig seizoen, brak ze door. Het zorgde ervoor dat Gerard van Velde haar graag naar Reggeborgh wilde halen. En dat gebeurde afgelopen zomer.

Profschaatsster
Daarmee is de ze nu professioneel schaatsster. "Dat klinkt dan wel heel raar als je dat zegt. Maar, je merkt dat het professioneel is. Het bevalt echt heel goed. Ik ben veel beter geworden en ik hoop dat het er uit komt dit seizoen", vertelt Fledderus.

Bij trainingswedstrijden in het voorseizoen reed ze zelfs als een persoonlijk record op de 1.00 meter. Fledderus hoopt een volgende stap te zetten door haar op het NK afstanden volgende week te plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden. "Het zou voor mij heel goed zijn om naar het buitenland te gaan en dat mee te pakken. Want ik heb nog niet zoveel in het buitenland geschaatst, alleen met de junioren."

Michelle de Jong, het jongere zusje van Antoinette, hoopt zich net als Fledderus te plaatsen voor de wereldbekers. En een startbewijs voor het WK sprint staat hoog op haar verlanglijstje.

Wereldbekers en WK sprint
Opvallend is dat zij de Olympische Spelen niet noemt. "Het zit wel in je achterhoofd, maar er zijn andere doelen die belangrijker zijn voor mijn eigen ontwikkeling. Voor mij zijn de wereldbekers en het WK sprint belangrijk. Ik ben nog zo jong, al die dingen leer ik van en neem ik mee."

De Jong kijkt wat dat betreft al vooruit naar de Spelen van 2026. "Ik hoop dat ik daar mooie dingen kan laten zien."

Publiek in Thialf
De drie vrouwen staan aan de start van het NK afstanden, dat vanaf morgen plaatsvindt in Thialf. Ze schaatsen alle drie de 500 en 1.000 meter.  Ook publiek is weer welkom, dat maakt het voor de Reggeborgh-schaatssters wel af. "Dat vind ik echt super leuk", zegt Kok.

Fledderus weet dat er veel mensen komen uit haar woonplaats Sint Nicolaasga. "Het is zo mooi om te zien en ik ben heel blij dat het weer kan. Al voelt het wel vreemd dat Thialf nu weer vol zit."

Daar sluit De Jong zich bij aan. "Ik denk dat het heel erg wennen is dat iedereen er weer is. Dat heb je echt gemist."

Bekijk de reportage van Andor Faber op www.omropfryslan.nl/nieuws/1101197-drie-musketiers-weer-bijeen-bij-reggeborgh-het-een-vertrouwd-gevoel
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden