Directie uit zeer grote zorgen over continuïteit Thialf

HEERENVEEN - IJsstadion Thialf heeft een noodkreet naar de Tweede Kamer gestuurd. Als er niet snel steun komt, is sluiting in 2023 'onvermijdelijk.' Dat schrijft interim-directeur Minne Dolstra in een brief.

Dolstra laat met de brief aan de Tweede Kamer weten 'zeer grote zorgen' te hebben over de continuïteit van Thialf, nu er geen energiecompensatie komt.

Zwembaden en sommige andere sportaccommodaties krijgen een bijdrage van de landelijke overheid, maar Thialf moet het zonder financiële steun doen. Dat terwijl de kosten vanaf volgend jaar meer dan verdubbelen, zo schrijft de directeur.

De energierekening zorgt voor een tekort op de begroting van 1 miljoen euro. Dit jaar is het energiecontract nog te betalen, maar voor 2023 moet een veel duurder contract worden afgesloten.
Zonder steun kan Thialf niet garanderen dat de schaatskalender tot en met maart kan worden afgemaakt. Daarmee staat ook het schaatsseizoen op losse schroeven.
 
Thialf hield 'serieus rekening' met een energiecompensatie. Die verwachting kwam door gesprekken en signalen, twee ingediende moties en de berichtgeving van het Rijk waarbij compensatie voor zwembaden en ijsbanen in één adem werden genoemd.

In de herfstnota bleek echter dat er geen ruimte voor is. Daarmee is sluiting volgend jaar 'onvermijdelijk', zo staat in de brief. Als het zover komt zou ook veel kennis en ervaring voor topsportaccommodaties verloren gaan.

Provinciale Staten en gemeente Heerenveen zijn aandeelhouders, maar kunnen geen extra bijdrage meer geven. Zij hopen dat het Rijk verantwoordelijkheid neemt.

Maandag praat de Tweede Kamer over de sportbegroting. Thialf hoopt op voorstellen van de Kamer.Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden