Antoinette de Jong in de schaatsbubbel: ,,Het lijkt wel een gevangenis''

Joy Beune en Antoinette de Jong Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma

HEERENVEEN - Tussen de 250 en 300 schaatsers en hun coaches zitten de komende weken verspreid over drie hotels in de zogenaamde schaatsbubbel. Dat moet ervoor zorgen dat er tot en met half februari nog vier grote internationale toernooien georganiseerd kunnen worden. Maar, hoe werkt de schaatsbubbel in Fryslân eigenlijk?

Het is streng. Heel streng. Maar, het moet wel om nog enkele internationale wedstrijden te kunnen rijden. Antoinette de Jong vertelt over haar ervaringen in de eerste week van de bubbel: "Je kunt geen kant op. Het lijkt wel wat op een gevangenis. Overal zijn camera's, als je in- en uitcheckt moet je zeggen waar je heen gaat en moet je binnen een acceptabele tijd terug zijn."

Missen
In de bubbel zitten, houdt ook in dat je familie en vrienden vijf weken niet kan zien. Dat is soms wel moeilijk, vindt Femke Kok. "Aan de ene kant is het jammer dat je zo lang weg bent en elkaar niet kan zien. Alleen het is voor een goed doel en we mogen wedstrijden rijden, dus dan heb ik het er wel voor over." De Jong mist vooral het stukje ontspanning. "Ik mis het om naar de paarden te gaan, want dat geeft mij rust. Nu zit je alleen maar in het hotel."

Marwin Talsma debuteert aankomend weekend op het EK allround. Het betekent dat hij sinds deze week in de bubbel zit. "De tijd doordeweeks moet je wel overbruggen. Voor de rest is het zo erg ook niet. Het is niet een hel ofzo. Maar, het is leuker om thuis te zitten en je eigen dingen te kunnen doen."

Leren, lezen en foto's plakken
Om de tijd naast het trainen de komende weken wat door te komen, doet iedereen wat anders. Talsma gaat bijvoorbeeld leren: "Ik heb wat boeken mee voor het vaarbewijs. En ik heb een PlayStation meegekregen van een vriend en we kunnen altijd een filmpje kijken." Ook Kok gaat in de boeken, maar niet voor school: "Ik heb twee boeken mee en ik kijk veel series en films. En we doen met ons team wel leuke spelletjes. Ik dat het wel voorbij vliegt."

De Jong probeert zich, naast een stukje ontspanning, ook nog nuttig te maken: "Ik ben bezig met een fotoboek van polaroid. Van de afgelopen weken probeer ik allemaal foto's te verzamelen en die plak ik in een dik boek, daar ben ik nu mee bezig." En ach, anders is er ook nog wel een leuke serie die De Jong kan kijken: "Ik kijk ondertussen alle seizoenen van Grey's Anatomy. Ik denk dat ik het wel helemaal heb uitgezien, als ik hier wegga."

De bubbel eindigt na het WK afstanden, dat halverwege februari in Thialf plaatsvindt.

Bron: Omrop Fryslân