Adventure Trail nu ook open voor koppels en bedrijventeams

ORANJEWOUD  - Het bos van Oranjewoud verandert op 22, 23 en 24 september in een grote speeltuin. BMX fietsen stuiteren over de boomstammen, pijlen vliegen richting het doel en suppers proberen rechtop te blijven staan. 

Overal lopen en rennen enthousiaste groepjes: ‘Kom op, deze challenge kunnen we nog net doen!’ Bij de finish moeten de teams een grote survivalbaan bedwingen. En dan: gehaald! Hoeveel punten hebben we? En is het gelukt binnen de twee uur?

“De sfeer bij de finish is altijd uitgelaten,” vertelt Marcel Copini, voorzitter van het bestuur van de Adventure Trail. “Iedereen komt enthousiast de finish over. De adventure trail is heel afwisselend en biedt daarom voor iedereen iets leuks. De bedoeling is dat je binnen twee uur vijf of zeven kilometer loopt en een aantal challenges voltooit. De challenges worden aangeboden door lokale sportaanbieders en kunnen van alles zijn: fierljeppen, kickboksen, kanoën, noem maar op. Hoe meer challenges je doet, hoe meer punten je krijgt, maar als je te laat komt, krijg je aftrek. Dat wedstrijdelement maakt de trail ook heel spannend.

Laagdrempelig

Copini begon ooit in Leeuwarden met de adventure trail. Inmiddels zijn er ook edities in Drachten en Heerenveen, met De Friesland als hoofdsponsor. Voorheen was de trail in Heerenveen vooral een leuke startactiviteit voor scholieren, georganiseerd door Scoren voor Gezondheid. “Dit jaar breiden we uit met een dag voor bedrijventeams en koppels. Het is ons doel om de trail zo laagdrempelig mogelijk te houden. Per challenge kies je je eigen niveau: easy, medium of hard. De easy variant is voor iedereen haalbaar. Zo kan iedereen meedoen, ook mensen die nog niet actief sporten.”

Gaming

“Fit in je vel, blij in je brein en gezonde keuzes maken, dat zijn onze drie pijlers,” vertelt Copini. “Dat de trail ook goed voor je brein is, zit vooral in het sociale aspect. Je doet hem echt met zijn allen: alleen als groep kom je de finish over. Er komt ook wel wat strategisch overleg bij kijken. Gaan we voor snelheid of voor punten? De scores worden digitaal en real-life bijgehouden. Bij de finish zie je meteen hoe je hebt gepresteerd. Deze principes komen uit de gamewereld. Daar zorgen ze ervoor dat mensen verslaafd raken. Wíj hopen natuurlijk dat mensen verslaafd raken aan lekker buiten sporten.”

Kennismaken met sport

De trail maakt kinderen enthousiaster over sport, ziet ook buurtsportcoach Dorien van der Ven. Zij is vanuit Scoren voor Gezondheid onderdeel van de organisatie van de trail. “Veel klassen 1 en 2 en groepen 7 en 8 beleven samen de tocht. Het is leuk dat er heel veel sportverenigingen meedoen, waardoor kinderen kennismaken met allerlei sporten. Zij worden er blij van om de kinderen een leuke dag te bezorgen. En we horen zelfs van verenigingen dat er na de trail nieuwe aanmeldingen binnenkomen.”

Magisch

“De omgeving van Oranjewoud is ontzettend mooi, de sfeer is een beetje magisch, vind ik altijd,” vertelt Van der Ven. “Dat draagt echt bij aan het geheel. Met je BMX over boomstammetjes stuiteren, is toch anders dan wanneer je op de weg doet. Het suppen en kanoën vond ik vorig jaar een hoogtepunt, zo op het water tussen de bomen. En het is natuurlijk nog leuker als er dan een kano omver gaat. Ik vind het ook mooi om te zien hoe de jeugd met elkaar samenwerkt. Het is belangrijk om zo aan het begin van het schooljaar met zijn allen wat leuks te doen.”

Open voor iedereen

Dit jaar is er niet alleen een scholierenrun op donderdag en vrijdag. Op vrijdagmiddag kunnen bedrijventeams de trail beleven. En op zaterdag staat de adventure trail open voor iedereen: ouder-kind koppels, jongeren koppels en 18+ koppels. Iets waar zowel Van der Ven als Copini trots op zijn. Copini: “Hiermee bereiken we andere doelgroepen, en kunnen we nog meer mensen in beweging brengen. Je kunt kiezen voor de route van vijf of zeven kilometer. De korte route is voor iedereen goed te doen, maar voor de sportieve deelnemer is er wat meer uitdaging.”

“Verschillende bedrijven hebben zich al ingeschreven, maar er kunnen er zeker meer bij. Hoe leuk is het om als team collega’s samen een uitdagend avontuur te beleven? Je moet de adventure trail eigenlijk zien als een sportieve vrijdagmiddagborrel,” sluit Marcel af.” Je doet iets leuks met zijn allen, het is gezellig en ook nog sportief.”

AusNutria is een van de sponsors van de Adventure Trail. Rik Burger, sponsormanager van Ausnutria: ‘De trail is echt iets unieks: een mud race, maar dan heel laagdrempelig. En er komt wat strategie bij kijken. Als producent van flesvoeding vinden wij gezonde voeding en een gezonde levensstijl heel belangrijk. We steunen daarom graag projecten waarbij kinderen getriggerd worden om het beste uit hun toekomst te halen. Ook voor onze eigen medewerkers is het belangrijk om te bewegen. Daarom stimuleren wij hen ook zeker om met collega’s of hun kinderen mee te doen aan de Adventure Trail.’

Informatie en aanmelding: www.adventuretrailserie.nl