René Bauritius zoekt een donornier

grootheerenveen
Afbeelding

Sinds maart 2017 kampt René Bauritius (37) uit Achlum met een nierziekte. Hierdoor verloor hij zijn baan, kan hij zijn wens om muziekproducer te worden niet realiseren en moet hij zeven nachten per week dialyseren. Een zoektocht naar een donornier in zijn familie- vrienden- en kennissenkring leverde geen resultaat op. Aan GrootHeerenveen vertelt Bauritius zijn indrukwekkende verhaal en doet hij een oproep voor een donornier.

Het is zo’n zomerdag waarop de mussen dood van het dak vallen. Geen zuchtje wind en een zon die strak aan de hemel staat. In Achlum zijn de straten uitgestorven. Mensen zijn met vakantie of zitten binnen vanwege de warmte. Maar René Bauritius is thuis en houdt het hoofd koel. Hij heeft ruim vijf jaar een nierziekte en woont daarom nog bij zijn ouders thuis. “Hier in deze slaapkamer dialyseer ik elke nacht”, zegt hij. “Dit is het dialyseapparaat dat nogal lawaai maakt. Ik slaap er wel om, maar word ook wel vaak wakker erdoor.” Bauritius was machinaal houtbewerker in Harlingen. Daarvoor werkte hij een aantal jaren bij een grote bouwmarkt, maar zijn ambitie was én is om – als groot muziekliefhebber – een opleiding tot muziekproducer te volgen. Hiervoor spaarde hij een aanzienlijk bedrag. Maar helaas zette zijn ziekte in 2017 een dikke streep door zijn mooie plannen. Aan de aan de keukentafel vertelt hij dapper hoe zijn leven er sindsdien uitziet.

Erfelijke nierziekte

“In december 2016 belandde ik op de spoedeisende hulp vanwege een te hoog glucosegehalte in mijn bloed. Eerder had ik in april van dat jaar al een klapvoet gehad en was ik langs de neuroloog geweest, omdat ik last had van mijn knieën. Ik kwam onder controle bij de nefroloog te staan want mijn nieren bleken niet in orde. Dit was trouwens niet meteen duidelijk, tijdens een eerdere nier-punctie kwam er niets uit. Maar later op de afdeling genetica in het UMCG bleek dat ik het syndroom van Alport heb, een erfelijke nierziekte. Mijn opa leed ook aan een nierziekte, maar we weten niet of hij ook het syndroom van Alport had. In eerste instantie leefde ik gewoon verder met deze diagnose, maar in maart dit jaar moest ik toch geopereerd worden. Er werd een katheter bij me aangebracht om overtollige eiwitten af te voeren en sindsdien moet ik ook elke nacht dialyseren.”

Leven op de kop

Het ‘schoonspoelen’ van de nieren trekt een flinke wissel op het leven van de inwoner van Achlum. “Het dialyseren is zwaar. Het tast ook mijn andere organen aan en ik kan het geen enkele keer overslaan. ’s Avonds om acht uur koppel ik het dialyseapparaat aan, ’s nachts om vier uur ga ik naar het toilet en koppel ik het weer af. Dan kan ik pas echt rustig slapen. Het liefst wil ik een donornier, sinds 2019 kom ik in aanmerking voor een niertransplantatie. Iedereen heeft twee nieren, maar met één nier valt goed te leven. Een zoektocht naar een ‘levende donor’ in mijn naaste omgeving heeft tot nu toe niets opgeleverd. Dat vind ik heel jammer, want met een nieuwe nier zou ik meer energie hebben. Dan is de opleiding tot muziekproducent weer bereikbaar voor mij. En als ik die opleiding gevolgd heb, dan kan ik weer gaan werken en ben ik niet langer afhankelijk van een uitkering.”

Langere wachtlijst

Het lijkt hem fantastisch om muziek te produceren, het uit te brengen op een label en op festivals op te treden. “Ik heb hiervoor al wel de nodige apparatuur staan, maar kan er nog niet mee overweg. De opleiding kost veel geld, mijn spaarcenten hiervoor moest ik inleveren vanwege mijn uitkering. Ik zou de opleiding eventueel online kunnen volgen, maar als ik een goede donornier heb kan ik misschien wel naar Hilversum toe en hem fysiek volgen. Een nieuwe nier kan mijn kwaliteit van leven flink verbeteren. Maar het is echt heel moeilijk om een goede nier te vinden. De coronapandemie zorgt voor een langere wachtlijst voor niertransplantaties. Dit komt doordat ziekenhuizen en doctoren veel transplantatieoperaties moeten uitstellen ten gunste van de zorg voor Covid-patiënten.”

Voorwaarden goede levende donornier

-        Je hebt een gezonde BMI

-        Je hebt geen medische problemen

-        Je beschikt over een goede geestelijke gezondheid

-        Je hebt bloedgroep ‘O’ (eventueel)

-        Je bent jonger dan 65 jaar, het liefst tussen de 40 – 50 jaar

-        Je hebt een goede conditie

Wie vragen heeft over een nier-donatie of zich wil aanmelden als donor (mag ook anoniem), kan bellen met 050-3614645 of een mail sturen naar: coordinator-niertransplantatie@umcg.nl. Heb je een vraag of opmerking na het lezen van René Bauritius zijn verhaal, dan kan je altijd een mail sturen naar: info@nierziekte-bauritius.nl of neem een kijkje op zijn website: www.nierziekte-bauritius.nl 

Tekst en beeld: Amanda de Vries