PvdA Heerenveen vindt gevolgen van de coronamaatregelen voor dorps- en buurthuizen zorgelijk

HEERENVEEN - Het is voor dorps- en buurthuizen in gemeente Heerenveen niet gemakkelijk om het hoofd boven water te houden in huidige coronacrisis. 

Financieel hebben ze het zwaar. Geen huurinkomsten en drankomzet, maar de vaste lasten lopen wel door

“Dorps- en buurthuizen hebben een belangrijke functie in de dorpen maar ook in Heerenveen zelf. Samen kunnen eten, een spelletje kunnen spelen, een vergadering of activiteit organiseren. Het is, door de maatregelen, er nu even allemaal niet bij, maar de kosten zijn er wel. Verder is er nog geen perspectief wanneer er wel weer iets mag. Dus we moeten alles op alles zetten om alle dorps- en buurthuizen te behouden.”, aldus PvdA raadslid Jan Julius Buwalda die, namens de Heerenveense PvdA fractie, in een eerder stadium al eens vragen heeft gesteld aan het college over de tegemoetkoming van dorps- en buurthuizen in de huidige coronacrisis.

De PvdA raadsfractie in Heerenveen las afgelopen week in de krant dat Plaatselijk Belang Jubbega-Hoornsterzwaag een brandbrief heeft geschreven aan het college inzake het voortbestaan van MFG De Kompenije in Jubbega. Dit signaal is zeer zorgelijk en reden voor de Heerenveense PvdA fractie om opnieuw schriftelijke vragen te stellen.

Zo wil de fractie onder meer weten of het college op de hoogte was van de uitkomst van het onderzoek dat is gedaan naar de financiële situatie van MFG De Kompenije in Jubbega, hoe het college de uitslag van het onderzoek duidt en welke acties er worden verricht om sluiting te voorkomen. Verder is de Heerenveense PvdA raadsfractie benieuwd in hoeverre de huidige coronapandemie invloed heeft op de financiële situatie van De Kompenije. Ook is er gevraagd wat de status is van een mogelijke tweede regeling voor dorps- en buurthuizen in gemeente Heerenveen. De eerste tegemoetkoming liep tot 1 juni 2020.