PvdA Fryslân vraagt naar houding Liander bij ontwikkelingen Thialf als energiehub

HEERENVEEN - De Statenfractie van de PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten (GS) over de vermeende terughoudende houding van netwerkbeheerder Liander bij het verkennen van de technische mogelijkheden voor Thialf als ‘batterij’ voor haar omgeving, waaronder het bedrijventerrein Heerenveen Zuid. 

Nu de zonnepanelen op Thialf werken, onderzoeken Thialf en Liander of de energie die niet direct door het ijsstadion wordt gebruikt kan worden opgeslagen in een accu. Door de drukte op het energienet, zou het een uitkomst bieden wanneer Thialf als energiehub ook stroom kan leveren aan andere bedrijven. De Statenfractie van de PvdA krijgt echter signalen dat Liander niet mee wil werken aan de technische mogelijkheden van deze vernieuwende manier van energietransport. Woordvoerders Jaap Stalenburg en Jan Walrecht willen van GS weten of deze signalen kloppen.

Energiehub

Als dit klopt, vragen Stalenburg en Walrecht aan GS om als aandeelhouder te bemiddelen. Ze reageren: “Met een energiehub bij Thialf kunnen twee problemen aangepakt worden. De energiecongestie op het bedrijvenpark Heerenveen Zuid en de exploitatielasten van Thialf waarvoor de provincie en gemeente Heereveen als aandeelhouders nu opdraaien. Daarom moeten wat de PvdA betreft Liander en Thialf zo snel mogelijk tot een oplossing komen.”
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden