Gemeente Heerenveen koopt 40.000 rode potloden in voor Tweede Kamerverkiezingen

Foto: Pixabay

HEERENVEEN - Acht van de zeventien Friese gemeenten hebben ervoor gekozen om het rode potlood bij de Tweede Kamerverkiezingen vanwege corona mee te geven aan de kiezers.

De gemeenten mochten zelf kiezen of ze het potlood desinfecteren of meegeven. In totaal kopen de gemeenten 125.500 potloden in.

De gemeente met de meeste potloden is Heerenveen met 40.000 potloden. "De potloden die zijn gebruikt, mogen worden meegenomen, of anders in een aparte bak worden ingeleverd. We doen dat omdat er anders steeds tussentijds moet worden schoongemaakt, het kost extra tijd en veel extra desinfectiespul", vertelt Richtsje Stornebrink van de gemeente Heerenveen.

Daarnaast hebben de gemeenten Ooststellingwerf, Opsterland, Harlingen, Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland en Weststellingwerf ervoor gekozen om de potloden aan te schaffen. De gemeenten geven aan dat dit veel makkelijker is dan ze te desinfecteren. Maar ook dat de veiligheid van de kiezers voorop staat. Terschelling denkt dat door deze keuze de kiezers zich prettiger voelen bij het stemmen. Met een nieuw potlood weten ze zeker dat er niemand anders aan heeft aangezeten.

Als het gaat om de kosten heeft de gemeente Weststellingwerf daar iets op bedacht. In plaats van de grote potloden te kopen, zoals normaal, hebben ze nu kleine potloden gekocht, en dat scheelt behoorlijk in de kosten. "De grote potloden kosten 1 euro per stuk, maar de kleine maar 8 cent. Normaal geven wij dus ongeveer 1500 euro uit, nu 200 euro meer."

Wat er met de overgebleven potloden gaat gebeuren, hebben de meeste gemeenten nog niet over nagedacht. Weststellingwerf heeft er in ieder geval bewust geen tekst op de potloden gezet zodat die ook voor andere zaken weer gebruikt kunnen worden.

Gemeente Heerenveen heeft een goed doel in gedachten: "Dat wat er over is, gaat naar de Speelgoedbank, kinderdagverblijven of scholen. Of ze gaan voor recycling, of worden na het schoonmaken gebruikt bij volgende verkiezingen."