GB Heerenveen: Subsidie zonneparken verdwijnt naar het buitenland

HEERENVEEN - Overal in het land zien we buitenlandse investeerders die zonneparken aanleggen of opkopen. De forse subsidies op deze investeringen lekken daardoor weg.

Roelf van der Woude van  GB Heerenveen heeft hierover vragen gesteld in de gemeenteraad. Uit de antwoorden van het college blijkt dat de gemeente er niet veel tegen kan doen. Een vergunning voor aanleg van een zonnepark kan alleen geweigerd worden als die niet in de ruimtelijke plannen past en niet omdat de aanvrager ons niet aanstaat.

Wat de gemeente wél kan doen is afspraken maken met investeerders voor bijdragen aan lokale gemeenschap.

En als de gemeente zelf bij de ontwikkeling van een zonnepark betrokken is, dan heb je alles in de hand. Bij Klaverblad Noordoost is dat het geval. Daar wordt samengewerkt met een lokale energiecoöperatie. In onze gemeente zijn nu al drie van deze coöperaties actief en nog andere in oprichting.

Roelf van der Woude: “Onze fractie is blij met de initiatieven uit de lokale gemeenschap en de steun die de gemeente daaraan geeft. Maar het college zou wel een tandje mogen bijzetten om plaatselijke projecten een extra duw in de rug te geven. Dan kunnen nog meer inwoners zelf de vruchten van de zonnestroomprojecten plukken.”