Op bezoek bij… Lynn Elshof

Lynn Elshof (1996) werd onlangs bij het televisiekijkend publiek bekend door haar deelname aan het populaire programma Heel Holland Bakt. Dat ze er na drie afleveringen al uit lag, vond ze niet zo erg, al vond ze het wel jammer dat ze niet meer van zichzelf heeft kunnen laten zien. Nieuwsgierig geworden naar dat ‘meer van zichzelf’ en vooral benieuwd naar haar bakkunsten, zocht ik Lynn thuis op. Niet in Echtenerbrug, waar Lynn tot voor kort woonde, maar in Sonnega, waar het gezin Elshof sinds december is neergestreken. 

Achterom

Wanneer ik aanbel bij de voordeur, komt er niemand aan de deur… Na twee keer proberen, loop ik achterom. Via het keukenraam zwaait Lynn mij vrolijk toe. Ze opent de achterdeur en zegt lachend: “Ja, iedereen komt hier altijd achterom.” Het huis in Sonnega was al in de familie en onlangs hebben ze het helemaal naar eigen wens verbouwd. Met een veranda langs het hele huis én een prachtige keuken, mét mega-oven waarin Lynn naar hartenlust kan bakken. Ze heeft speciaal voor mij glutenvrije schuimgebakjes gemaakt. Terwijl Lynn de gebakjes decoreert neem ik plaats aan haar keukenbar. Hier heb je goed uitzicht over het ruime erf, de stallen, de paardrijbak en heel veel dieren. 
Varkenshouderij

Onder het genot van de huisgemaakte schuimgebakjes praat Lynn honderduit. Ze vertelt hoe ze als ‘kleine Lynn’ haar moeder graag meehielp met het bakken van taarten, dat ze ook van koken houdt en ontzettend gek is op dieren. Tijdens ons gesprek belt haar man Corné om even iets te overleggen. Lynn ontmoette Corné op haar achttiende en hij vroeg haar binnen een jaar om samen een varkenshouderij in Echtenerbrug te kopen en daar te gaan wonen. ”Daar moest ik wel even over nadenken”, bekent Lynn. Dan: “Ik waagde de sprong in het diepe.” Samen met Corné runt Lynn nu een varkenshouderij in Echtenerbrug én nog eentje in Sonnega. Daarnaast werkt ze nog anderhalve dag in de viskraam van haar ouders, én ze rijdt paard (dressuur) op wedstrijdniveau. En Lynn is in januari van dit jaar óók nog eens moeder geworden van hun eerste kindje, dochter Amarins.

Paard aaien
Inmiddels hebben ze de varkenshouderij alweer zo’n zeven jaar.  Lynn heeft in Sonnega haar eigen ‘diergaarde’ om zich heen verzameld en het liefst is ze de hele dag buiten. Ze neemt mij mee het erf op. De kippen lopen op de veranda en de hond kwispelt enthousiast om mij heen. Met baby Amarins op de arm geeft Lynn de schapen ondertussen wat voer. We kijken bij de kuikens in de stal en lopen langs de kalkoenen, koeien, alpaca’s en nandoes. Veel van de dieren zijn in verwachting of net bevallen, het is dus een drukke boel op het erfgoed. Ook nemen we een kijkje in de stal, bij haar paard dat óók op het punt staat te bevallen. Wanneer Lynn het hek openmaakt, doe ik een stapje naar achteren; ik heb nog nooit zo dicht bij een paard gestaan. Dit paard straalt echter zoveel rust uit, dat ik haar uiteindelijk langdurig durf te aaien, voor mij een bijzondere belevenis. Twee dagen na mijn bezoek, zie ik op Instagram dat het paard is bevallen van een gezond veulentje. Prachtig.

Bakken voor familie en vrienden

Lynn is een bezig bijtje. Maar van het bakken zal ze niet direct haar werk gaan maken, denkt ze. Ze bakt graag voor familie en vrienden; op die manier houdt ze er plezier in. De jonge, energieke moeder geeft bij mijn vertrek een gebaksdoosje mee met twee schuimgebakjes. “Die komen vast wel op”, lacht ze. En dat laatste klopt, bij het uittikken van deze tekst neem ik er nog eentje, mmm.

 

Tekst en foto’s Lotte van der Meij