Ondernemers bedanken vrijwilligers met een presentje

Vrijwilligers zijn onmisbaar. De gemeente Heerenveen roemt de vrijwilligers voor hun inzet, is trots op deze groep en stelt zelfs dat de gemeente zo mooi niet zou zijn zonder de inzet van vrijwilligers. Om deze vrijwilligers te bedanken is er een waarderingspagina online waarop giften van ondernemers te vinden zijn waarmee wordt bedankt voor de inzet en enthousiasme. GrootHeerenveen laat enkele ondernemers aan het woord over hun waardering voor vrijwilligers.

Vergroeid met de omgeving

Alex Kruiter, algemeen directeur Bakery van Royal Smilde: “Royal Smilde is verbonden aan Heerenveen, al 160 jaar. En daardoor vergroeid met de omgeving. Intussen zijn er zeven vestigingen in Nederland, maar het hoofdkantoor staat in Heereveen. We geven banketstaven aan de vrijwilligers omdat het heel fijn is om iets weg te geven. Wij zijn een familiebedrijf en weten hoe belangrijk het is om mensen met hart voor de zaak voor je te winnen. Maar wij betalen ze nog. Er zijn heel veel mensen die dat belangeloos doen en dat vinden wij belangrijk. Ik heb zelf nog gewerkt met de oude heer Smilde. Hij heeft het bedrijf na de oorlog groot gemaakt en heeft altijd zijn personeel belangrijk gevonden.” 

Eerst preek afluisteren

Ter illustratie vertelt Kruiter de anekdote dat de oude heer Smilde een keer in de kerk zat en er iemand hem vertelde dat zijn bedrijf in brand stond. “Smilde informeerde hoe het met het personeel was en toen hem werd verteld dat die allemaal veilig buiten stonden, sprak hij: ‘Dan luister ik eerste de preek even af.’ Dat omkijken naar elkaar is gegroeid. Dat is in een familiebedrijf misschien wat meer ontwikkeld dan bij een beursgenoteerd bedrijf. Vandaar dat wij het niet meer dan vanzelfsprekend vinden om vrijwilligers te steunen. Dat doen we niet alleen in Heerenveen, maar overal waar we vestigingen hebben. Het past bij ons, maar alleen lokaal. Landelijk doen we niets.” 

Steentje bijdragen

Als eigenaar van Tuincentrum Volbeda Flowerfarm en van Volbeda Stationsbloemwinkel is Remco Volbeda op zijn zachtst gezegd nogal druk. “Ik zou het wel willen, maar ik heb geen tijd voor vrijwilligerswerk. Daarom ondersteun ik het van harte en lever ik graag bloemen aan Caleidoscoop. Zo kan ik ook mijn steentje bijdragen. Vrijwilligers doen goed werk voor de samenleving. Een bloemetje maakt je blij. We moeten er voor zorgen dat we allemaal minstens 85 jaar worden en het leven zo plezierig mogelijk verloopt. Vrijwilligers spelen daar een belangrijke rol in.” 

Groot hart

Volbeda heeft een groot hart. Nooit kloppen verenigingen en organisaties tevergeefs bij hem aan. Jarenlang stond hij bij de finish van de avondvierdaagse en overhandigde hij aan elke deelnemer een bloemetje. Ruim tweeduizend in getal. “Als je iedereen een bloemetje geeft, wordt er niemand vergeten. Want het is niet leuk dat het ene kind wel en het andere kind niet een bloemetje krijgt.” 

Koesteren

“Vrijwilligers doen goed werk. Voor veel instanties zijn ze onmisbaar. Graag willen we deze mensen op deze manier bedanken voor het goed werk dat ze leveren”, zegt Esther Rens, eigenaresse van de Etoswinkel in Heerenveen. Haar dochter Kirsty Haisma runt Mode en Lifestylewinkel De Buuf. Inderdaad, naast de Ertos. Esther: “Vrijwilligers zijn voor veel instellingen en organisaties belangrijk, omdat ze anders de boel niet meer rond kunnen breien. Vrijwilligers moeten we koesteren. Als wij dan als ondernemer in de vorm van een attentie een klein steentje bij kunnen dragen, doen we dat graag.” 

Onbetaalbaar

En dat doet Esther Rens zonder commerciële bijbedoelingen. “Ik doe dat vanuit mezelf en niet om reclame te maken voor het bedrijf. Vriendinnen doen ook vrijwilligerswerk en ik hoop dat ook te gaan doen als ik straks met pensioen ben. Het is dankbaar werk, je krijgt er veel voor terug. Dat is onbetaalbaar. En ik denk dat het ook voor jezelf belangrijk is. Als je altijd veel uren hebt gemaakt en opeens stopt, wordt het gat wel heel groot. Je mist je sociale contacten, dus het werkt naar twee kanten.”

 

Tekst en foto’s: Richard de Jonge