Oebele Schokker is de nieuwe hoofdtrainer sv UDIROS

Oebele Schokker (37) begon al met voetballen toen hij vijf jaar oud was. En speelde zijn eerste wedstrijden al vanaf zijn zesde. Dit was bij UDIROS in Nieuwehorne. Na een actieve spelerscarrière maakt Oebele Schokker nu een nieuwe start in zijn voetballeven. Als dit jaar in augustus het nieuwe voetbalseizoen begint, start Oebele met zijn nieuwe rol als hoofdtrainer van sv UDIROS.

“Tijdens mijn voetbalcarrière heb ik er al vaak over nagedacht om trainer te worden”, vertelt Oebele Schokker. “Ik was de afgelopen paar seizoenen wat aan het twijfelen over hoelang ik nog door wilde gaan als speler. In december 2021 kwam UDIROS met de vraag wat ik het komende jaar van plan was en of ik wilde overwegen om de nieuwe hoofdtrainer te worden. Ik vond het een fantastisch aanbod! Het is in het eigen dorp en dus mooi dicht bij huis. Ik heb door mijn eigen voetbalcarrière altijd veel moeten reizen, dus dan is dit erg prettig. En het geeft rust aan mijn gezin.”

Mooie combinaties 

Oebele Schokker kwam in 2018 weer terug in de selectie van UDIROS, na een erg succesvolle carrière bij sc Joure, sc Cambuur, Harkemase Boys, fc Emmen en vv Jubbega. Schokker speelde altijd eerste klasse of hoger. Hij heeft heel wat meegemaakt en mooie dingen beleefd. Oebele: “Het gaat voor mij echt om de binding met het team. Dat je het buiten het veld gezellig kunt hebben, maar in het veld ook samen presteert. Die combinatie vind ik hartstikke mooi. Als je dat samen voor elkaar krijgt, dan maak je het voetbal wel heel bijzonder. Ik ben in 2018 al met een bepaalde intentie uit het hogere voetbal terug  gegaan naar UDIROS. Ik wilde mijn carrière graag mooi afsluiten bij de vereniging waar ik ooit ben begonnen. Alleen door de pandemie hebben we natuurlijk twee waardeloze seizoenen achter de rug die al snel ten einde liepen. Dat was ook niet hoe ik wilde stoppen, vandaar dat ik dit seizoen nog afsluit als speler. Ik hoop dat wij als team dit seizoen nog kunnen promoveren. Dat zou het helemaal compleet maken.

Over zijn nieuwe rol als hoofdtrainer zegt hij: “Ik heb er nog wel even over na moeten denken, maar uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat mijn carrière als speler wel mooi is geweest. Ik ga voor wat anders. Het is een leuke plek voor mij om te beginnen. Dat maakt de stap minder groot. Mijn zoontje voetbalt ook bij UDIROS in de jeugd. Zo kan ik ook hém blijven begeleiden. Ik denk dat dat een mooie combinatie wordt het komende seizoen.”

Positieve reacties

“Ik heb allemaal positieve reacties gehoord van het team”, vertelt Oebele enthousiast. “Ze vinden het wel jammer dat ik stop als speler, maar ze kijken er ook naar uit dat ik volgend jaar trainer word. Heel veel clubs zijn natuurlijk al gewoon ontzettend blij dat we na zo’n lange periode weer mogen beginnen. 

Het is daarom voor UDIROS ook zaak om het aantal spelers de komende jaren weer omhoog te brengen. Ik zie op den duur graag nog een extra elftal. Op die manier wil ik mijn steentje bijdragen. Ik heb natuurlijk ook ambities, maar ik wil niet die trainer zijn die zegt: ik wil over twee jaar twee keer kampioen zijn geworden. Dat is in de voetbalwereld gewoon niet te voorspellen. Ik heb wel het idee dat UDIROS voor mij als trainer niet het plafond is. Ik wil mettertijd graag kijken hoe ver ik kan komen als trainer, maar dan spreek ik echt over de verre toekomst. Maar ook dat is erg lastig te voorspellen. Ik ga het gewoon per seizoen bekijken. Ik ben al veel met dat komende seizoen bezig. Ik wil graag structuur en discipline aanbrengen in het team. Daar ben ik nu al over aan het nadenken en zaken voor aan het regelen. Daar kunnen we in augustus alweer wat profijt van hebben.”

Het blijft een teamsport

“De dingen die ik zelf altijd heb meegemaakt op het hogere niveau wil ik graag overbrengen op het lagere niveau. Ik denk dat iedereen daar voordeel van gaat hebben en dat we dan nog betere resultaten kunnen boeken. Ik kan niet alles van het hogere niveau één op één overnemen, maar ik ga er zeker zaken uithalen die ik belangrijk vind voor mijn team en ervoor zorgen dat we als team sterker worden.

Ik wil graag naar een vaste selectie toe, het is nu erg onsamenhangend. Niet iedereen is altijd aanwezig bij elke training. Ik vind het belangrijk dat als een speler besluit ervoor te gaan, dat hij er dan ook is. En zo moet het ook zijn, het blijft wel een teamsport. Het belang van het team moet op de eerste plek komen, vind ik. Op die manier gaat het voor iedereen veel leuker worden.” 

Tekst en foto’s: Fimke Groenewoud