Kroniek over de rijke historie van v.v. Oldeboorn: ‘100 jaar Zwart op Wit’

grootheerenveen
Afbeelding

Dit jaar bestaat v.v. Oldeboorn honderd jaar en daarmee behoort de voetbalvereniging uit Aldeboarn tot de twintig oudste voetbalclubs van Fryslân. Een mijlpaal voor de zwartwitten, die op 15 april het jubileum vieren. Dan vindt ook de presentatie plaats van het jubileumboek ‘100 jaar Zwart op Wit’, een kroniek over de rijke historie van de voetbalvereniging. 

Twee jaar geleden begonnen Bonne de Vries en Harm Oosterbaan met het samenstellen van het jubileumboek over de geschiedenis van hun dorpsclub. De Vries is auteur van het boek. Een echte clubman die in het verleden ook trainer was van v.v. Oldeboorn. Erelid Harm Oosterbaan is al jarenlang clubarchivaris en heeft ervoor gezorgd dat v.v. Oldeboorn over een ruim historisch archief beschikt. Alleen op de website al zijn bijna 2700 foto’s te vinden van de voetbalclub. Volgens Oosterbaan heeft hij er zelfs meer dan vijfduizend. Daarnaast beschikt v.v. Oldeboorn al zestig jaar over een eigen clubblad.

De oprichting

De samenstellers beschikten over genoeg materiaal voor een jubileumboek. Bijna wekelijks kwamen ze bijeen en was het eerst vooral een kwestie van schiften. Het eindresultaat is een prachtig boekwerk van maar liefst 224 pagina’s in het zwartwit, de clubkleuren van v.v. Oldeboorn. Bonne de Vries: “Het jubileumboek is rijk geïllustreerd met foto’s en bevat meer dan duizend namen van (oud-)leden, Boarnsters en âld-Boarnsters. Het boek vertelt dus niet alleen over de historie van de voetbalclub, maar ook over Aldeboarn zelf.”

Een groep jongeren uit het dorp, dat toen nog Oldeboorn werd genoemd, stond aan de bakermat van de voetbalclub, zo weten Bonne de Vries en Harm Oosterbaan. Die jongeren zaten in Leeuwarden op school en daar werd bij Frisia al gevoetbald. Toen de Boarnsters een oproep deden om in het eigen dorp een voetbalclub op te richten, leverde dat een twintigtal leden op. Onder de naam OVC - Oldeboornster Voetbal Club - vond op 15 april 1923 de oprichting plaats. In 1930 werd OVC samengevoegd met de jeugdafdeling Olympia en ging de voetbalclub vervolgens verder als v.v. Oldeboorn. Waarom de voetballers destijds besloten om in een zwart clubtenue te spelen hebben De Vries en Oosterbaan niet kunnen ontdekken. Dat blijft dus een mysterie. In de loop der tijd is het clubtenue wel een aantal keer gewijzigd. Er is zelfs in witte shirts gespeeld, maar nu is zwart weer de basis.

‘Mister Aldeboarn’ en de ‘Abe Lenstra’ van de club

Onlosmakelijk met de club verbonden is de naam van de voormalige kroegbaas in het dorp, Piet van der Feer. Van der Feer was vertegenwoordiger en vooral ‘Mister Aldeboarn’. Piet van der Feer heeft maar liefst 45 jaar in het bestuur van de club gezeten, van 1925 tot 1970, waarvan 43 jaar als secretaris. Uit de begintijd is ook trainer Anton Dalhuysen een aansprekende naam. “Deze man was werkzaam bij grote Friese voetbalclubs, zoals V.V. Heerenveen. Hoe ze het voor elkaar hebben gekregen dat hij ook v.v. Oldeboorn heeft getraind, weten we niet, maar bijzonder is het wel”, vindt De Vries.

Ook noemen de samenstellers de naam van de familie Nieuwland. “Een familie die metvijf broers en twee neven geruime tijd in het eerste elftal speelden en zelfs een korte periode met negen: vijf broers, vier neven”, weten de heren. “Hennie Nieuwland was het grootste talent. Die kon niet alleen goed voetballen; hij was ook een goede schaatser, net als Abe Lenstra”, vertelt Oosterbaan. “Had Hennie nu geleefd, dan had hij vast betaald voetbal gespeeld. Met de familie Nieuwland werd Oldeboorn tussen 1934 en 1939 maar liefst vier keer kampioen en promoveerde de club van de derde naar de eerste klasse FVB.”

Verder vertelt het boek over vele hoogtepunten van de zwartwitten: de kampioenschappen en de roemruchte derby’s tegen Akkrum, de accommodatie , het zaalvoetbal, de jeugd, het damesvoetbal en nog veel meer.  

Jubileumfeest

Vierdeklasser Oldeboorn is een echte zondagsclub gebleven en een overstap naar het zaterdagvoetbal is geen issue binnen de vereniging. Maar als je op zaterdag jarig bent, dan moet je dat ook op die dag vieren, dus wijken de Aldeboarnsters op zaterdag 15 april even af van de zondagstraditie. Die dag vindt het jubileumfeest plaats met ’s ochtends een voetbalclinic voor de jeugd en ’s avonds een feest in de tent op het parkeerterrein van de club.

Johannes van der Wal is lid van de jubileumcommissie en hij hoopt op één grote reünie waar iedereen die iets met v.v. Oldeboorn heeft herinneringen kan ophalen. “Wij hebben negenhonderd mensen aangeschreven en inmiddels hebben zich al driehonderd aangemeld”, vertelt Van der Wal. ’s middags moet het hoogtepunt worden voor Bonne de Vries en Harm Oosterbaan. Dan wordt namelijk het eerste exemplaar van het jubileumboek uitgereikt. Het jubileumboek ‘100 jaar Zwart op Wit’ is te bestellen via de website van v.v. Oldeboorn.

Tekst en foto’s: Ynte Dragt