Jesse Braaksma en Bram Herder, twee Heerenveense Boys: “Over drie, vier jaar spelen we in de eerste klasse”

Het lopende voetbalseizoen heeft zich een kleine metamorfose afgespeeld op Sportpark De Akkers van Heerenveense Boys. Binnen het eerste team zijn Jesse Braaksma en Bram Herder bezig aan hun eerste volledige seizoen bij de groenzwarten. Op zich niet een opvallende gebeurtenis, ware het niet dat beide spelers nog in de jeugd actief mogen zijn, maar veelvuldig op het wedstrijdformulier van trainer Klaas de Jong in het basiselftal terug zijn te vinden.

“Ja, het is wel snel gegaan inderdaad”, vindt Jesse Braaksma. “Ik ben dit seizoen nog wel begonnen bij de O19 maar al snel kreeg ik te horen dat ik vaker bij het eerste mocht aantreden. Niet lang daarna kreeg ik te horen dat ik niet meer bij de jeugd hoefde te gaan trainen en zodoende kwam ik eigenlijk echt bij de groep.” Voor Bram Herder was dit een ander verhaal: “Ik trainde al eerder eens mee en dat smaakte naar meer. Gelukkig kwam dat gevoel van beide kanten.”

 

Aanloop

Voor beide spelers is er een andere aanloop geweest naar het eerste elftal. Braaksma speelde zijn hele leven al bij de Boys, terwijl Herder een groot deel van zijn opleiding genoot bij de dorpsgenoot. Braaksma: “We kennen elkaar gewoon goed en natuurlijk zeg ik wel eens met een knipoog dat hij hier eerder had moeten komen spelen. Zelf ben ik vanaf O13 al actief in de selectieteams in de jeugd geweest en natuurlijk droom je dan van een doorbraak in het eerste elftal. Hoe dichterbij ik kwam qua leeftijd hoe meer je daaraan denkt. Dat je dan al als jeugdspeler in het eerste kan en mag spelen… dat is best wel speciaal.” Herder: “Ik heb de overstap gemaakt omdat ik het niet meer echt naar mijn zin had bij mijn vorige club. Dan kun je wel doorgaan maar ik heb bewust de stap gemaakt en speel nu al in het eerste. Dat had ik vooraf wel gehoopt maar niet direct gedacht omdat ik nog in de jeugdafdeling had mogen spelen.”

 

Dringen in de derde klasse

In de derde klasse is het op het moment van schrijven dringen, bovenaan de ranglijst. Workum staat drie punten los van Sneek Wit Zwart en daarachter is Heerenveense Boys met een punt minder terug te vinden op de derde plaats. Beide mannen zeggen los van elkaar dat de Boys zeker nog kampioen kunnen worden. “Ja, ik denk dat we dat wel kunnen”, meent Herder. “We hebben elke topploeg nog een keer en mijn verwachting is dat we als ploeg erg goed zijn. Braaksma: “Het is natuurlijk wel het doel om kampioen te worden. Het is niet eenvoudig maar het ligt zeker binnen de mogelijkheden.” 
De beide Onder 18 spelers zijn daarbij ook van mening dat wanneer Heerenveense Boys het niet wordt, dat dan Sneek Wit Zwart de kampioenskandidaat nummer 1 is. Herder: “Als je het mij vraagt zijn zij de beste ploeg qua individuele kwaliteiten en ervaring. Wij kunnen ons aan hen meten, naar mijn mening. Ik denk dat het een spannende ontknoping kan worden.”

 

Kwaliteiten

Bram Herder is middenvelder, terwijl Jesse Braaksma terug te vinden valt in de aanval. Herder: “Ik denk dat Jesse zijn aanname in de ruimte nog wel beter kan. Daarbij misschien nog iets meer rust voor de goal en dan is hij nog belangrijker voor de ploeg.” Braaksma over Herder: “Bram is heel goed in het één tegen één uitspelen, ziet het spel goed en heeft eigenlijk ook geen slecht been. Een belangrijk punt is dat hij nog wat meer zou kunnen coachen vind ik.”

Voor beide jonge spelers lijkt er nog een grote toekomst weggelegd in het voetbal. Braaksma: “Ik zie mij de komende jaren nog niet vertrekken, want ik kan mij hier echt nog wel drie of vier jaar ontwikkelen. Natuurlijk zou het ook wel een bepaalde aantrekkingskracht hebben wanneer je wordt benaderd om ergens anders te spelen, maar het moet dan wel een totaalplaatje zijn en niet direct voor de korte termijn. Mijn ambitie is wel zo hoog mogelijk te spelen maar dat kan hier misschien ook gewoon gaan lukken in de komende jaren. Er komen nog meer jeugdspelers door en we hebben ook nu al een jonge groep.”

Herder vult aan: “Ik denk dat we over enkele seizoenen met deze groep wel in de eerste klasse kunnen spelen. We hebben meermaals gespeeld tegen teams uit de tweede klasse en het is beslist niet zo dat we zijn weggespeeld of zo. Met de huidige selectie denk ik dat we ook volgend seizoen al prima mee kunnen in die tweede klasse. Zelf heb ik ook de ambitie om zo hoog mogelijk te spelen. Momenteel zit ik hier goed en hebben we veel plezier met de groep. Ik ben wel benieuwd of we snel kunnen promoveren.”

 

Verschil

“Er is wel een verschil tussen de jeugd en het eerste”, meent Braaksma. “Je hebt bijvoorbeeld onder andere te maken met het feit dat je kleding krijgt vanuit de club; er zijn broodjes voor de wedstrijd en ook de verwachtingen liggen op een ander niveau. Gelukkig gaat het best wel goed en voel ik mij echt thuis binnen de selectie. Het zijn toch jongens waar je, in sommige gevallen, al jaren van droomt om mee samen te spelen in inmiddels mag je dat dan doen.”

Herder vult aan: “Ja, we hebben zelfs een sponsor die spijkerbroeken en een shirtje voor na de wedstrijd heeft gesponsord. Verder is het ook een andere beleving van het spel. Het gaat sneller, de duels zijn pittiger en ook de tegenstanders zijn meer ervaren dan leeftijdsgenoten waar je tegen speelt. Zelf vind ik dat wel een hele mooie uitdaging.”

 

Tekst: Joeri van Leeuwen

Foto’s: Dennis Stoelwinder