Zo zorg je ervoor dat je facturen op tijd worden betaald

INGEZONDEN - Ben je een ondernemer in Heerenveen of omgeving? Dan ken je het probleem vast wel: je hebt diensten uitgevoerd of producten geleverd, maar je factuur raakt maar niet betaald …

Soms vergeet een debiteur je factuur en dan is een herinnering meestal voldoende. Maar soms ontstaat er ook een geschil of worden je herinneringen genegeerd. Dan is het tijd voor actie! Wat de reden ook is, niet betaald worden voor je diensten is uiterst vervelend. Maar als ondernemer kun je niet zomaar alles doen om je geld te verkrijgen - kijk maar naar de wetgeving! Daarom geven we je in dit artikel tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat je facturen op tijd worden betaald. 

  1. Maak duidelijke betaalafspraken

Het spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ is erg van toepassing bij betaalproblemen. Leg voordat je werkzaamheden uitvoert of producten levert heel duidelijk op papier vast welke betaalafspraken er gelden. Bespreek goed welk tarief je zal hanteren, wanneer je factureert en hoe lang je betalingstermijn is. Door deze zaken zwart op wit te hebben - én gehandtekend! - heb je iets om op terug te vallen. 

  1. Aarzel niet om actie te nemen

Als je debiteur de rekening niet heeft betaald, kan het wat vervelend aanvoelen om de volgende stap te zetten. Toch is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Wij raden aan om de eerste betalingsherinnering al twee dagen na de vervaldatum te versturen. Krijg je hier geen antwoord op? Bel je klant dan op en pols naar de reden. Vaak is er geen sprake van onwil, maar van een foutje of een vergeten factuur. Meestal zal de klant er dan ook alles aan doen om dit snel te regelen. Spreek voor de zekerheid wel meteen een nieuwe betalingstermijn af. Als je je klant telefonisch ook niet kunt bereiken, is het tijd voor een vervolgstap: een aanmaning versturen of een incassobureau inschakelen

  1. Kies voor professionele hulp

We hadden al vermeld dat er erg veel wetgeving is rondom openstaande schulden innen. Daarom is het erg belangrijk dat je de wetgeving kent als je je debiteuren gaat contacteren in verband met openstaande bedragen. Is dit niet het geval, dan is het een goed idee om samen te werken met professionals van een incassobureau. Zij hebben andere middelen om jouw geld te innen en incasso-advocaten kunnen zelfs juridische stappen zetten, om zo druk te zetten op de debiteur. Kijk bij de keuze voor een incassobureau goed naar de services die ze aanbieden en het beleid die ze hanteren. Een ‘no cure no pay’-beleid is positief voor jou; dat wil zeggen dat je niet hoeft te betalen voor hun diensten als het hun niet zou lukken om het geld te verhalen. Lukt het hen wel, dan worden de gemaakte kosten meestal op de debiteur verhaald. Je kunt kiezen voor een incassobureau in je buurt, of een bekend bureau in een grootstad. Google even ‘incassobureau Heerenveen’, ‘incassobureau Den Haag’ of ‘incassobureau Amsterdam’ en je vindt vast een bureau dat je kan helpen. 

 

Veel succes en schakel hulp in wanneer dat nodig is. Er zijn veel professionals die iets voor je kunnen betekenen!
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden