Zo handig is een sectionaal garagedeur

INGEZONDEN - Een sectionaal garagedeur is een soort roldeur die uit verschillende panelen bestaat en die zich niet oprolt, maar boven de deuropening onder het plafond van de garage verdwijnt.

Deze moderne en handige manier om de garage af te sluiten wordt steeds populairder, hoewel hij al een tijdje bestaat. Lees hieronder meer over de voordelen van de sectionaal garagedeur.

Betere isolatie

Doordat de afzonderlijke panelen in elkaar schuiven en het geheel omlijst is met rubber randen, wordt de garage vrijwel hermetisch geïsoleerd. Dat geldt tevens voor de loopdeur die er eventueel in gemonteerd kan worden: zoek op de termen 'loopdeur garage'. Dit is handig omdat 'stiekeme' tocht - denk aan het uitladen van boodschappen of andere dingen die in de garage gebeuren - nu niet meer het huis binnendringt. Zo hoeft er uiteindelijk minder gestookt te worden. Het inbouwen van een sectionaal garagedeur mag dus met recht een duurzame ingreep worden genoemd.

Ruimtebesparing

Deze garagedeur vouwt zich als het ware een weg door de rails, die de panelen op hun plek houden en waarin de deur in geopende toestand onder aan het plafond hangt. De auto hoeft, anders dan bij een openzwaaiende garagedeur - dus niet meer op gepaste afstand geparkeerd te worden en aan weerskanten van de deuropening kunnen bijvoorbeeld bloembakken geplaatst worden ter decoratie. Daar is met ouderwetse deuren geen ruimte voor. Wanneer de scetionaaldeur direct aan de stoep zit, hebben ook voetgangers geen last van het openen en sluiten ervan.

Inbraakveiliger

Honderd procent inbraakveilig is een huis nooit, maar de doorgaans populaire opening voor het dievengilde - de garagedeur - wordt in de hoedanigheid van sectionaaldeur minder aantrekkelijk. Er is bij de standaard sectionaaleur geen slot dat opengebroken kan worden. Het is daarom wellicht verstandig om te kiezen voor de iets ouderwetsere afstandsbediening om het geheel te kunnen bedienen, omdat digitale oplossingen altijd gehackt kunnen worden. Wie echter vertrouwen heeft in het begrip 'slimme woning', kiest voor een sectionaaldeur die met de smartphone geopend wordt.

Het huis wordt meer waard

Sectionaaldeuren zijn allang niet meer die onooglijke, kleurloze deuren die aan een troosteloos industrieterrein doen denken. Er zijn diverse designs, kleuren en materialen zodat een model gekozen kan worden dat smaakvol bij de gevel past. De som van de al genoemde voordelen en het gegeven dat de gevel niet aan schoonheid inboet, zorgt voor nog een belangrijk aspect waaraan niet direct gedacht wordt: de marktwaarde van het huis stijgt. 'Duurzaam' en 'inbraakveilig' zijn termen die het goed doen op de huizensites. Een sectionaaldeur draagt daaraan bij.