Zijn openbare wifi hotspots wel veilig?

INGEZONDEN - Openbare wifi hotspots worden steeds vaker gebruikt. Ook in Heerenveen kom je steeds meer wifi hotspots tegen. 

Wanneer je bij een restaurant zit te eten maak je vaak even snel verbinding met de wifi om data te besparen. Vaak doe je dit zonder er verder bij na te denken. Je staat er niet bij stil of het gebruik van deze openbare wifi hotspots eigenlijk wel veilig is.

In feite loop je altijd gevaar wanneer je van een openbare wifi hotspot gebruik maakt. Je kunt het vergelijken met ‘s avonds thuis in de woonkamer zitten met het licht aan en de gordijnen open. Iedereen kan zo bij je naar binnen kijken. Eigenlijk loop je online nog veel meer gevaar, omdat je zoveel gegevens via het internet deelt. Je wilt natuurlijk niet dat iedereen zomaar met je mee kan kijken. Wanneer je via een VPN met het internet verbonden bent zijn al jouw gegevens beschermd en ben je anoniem en ontraceerbaar.

Hoe werkt een VPN?

Nu vraag je je natuurlijk af, hoe werkt een VPN dan? VPN staat voor Virtual Private Network. Door een VPN te gebruiken kun je anoniem internetten zonder dat kwaadwillende mensen jou kunnen traceren. Dit is hoe een VPN in zijn werk gaat:

  • Stap 1: Abonneer je op een VPN. Aanbevolen VPNs zijn NordVPN en Surfshark, maar er zijn ook andere goede opties
  • Stap 2: Download de software of app op het apparaat waarop jij dit gaat gebruiken. De meeste VPNs hebben niet alleen software voor op je computer, maar ook apps op je telefoon, tablet en smart tv.
  • Stap 3: Zoek de server waarmee jij verbinding wilt maken. Dit kan een Nederlandse server zijn, maar ook eentje die zich in het buitenland bevindt. Afhankelijk van waarvoor jij het VPN wilt gebruiken.
  • Stap 4: Je bent nu veilig, anoniem en ontraceerbaar met het internet verbonden. Je bent eerst met een soort proxy server verbonden, die je vervolgens weer doorverbindt met het internet. Hierdoor zijn al jouw gegevens beschermd.

De verschillende redenen om een VPN te gebruiken

Veiligheid en privacy zijn niet de enige redenen om een VPN te gebruiken. Voor veel mensen is het de hoofdreden om van deze internetdienst gebruik te maken, maar er zijn nog een aantal andere redenen die een VPN ook zeer aantrekkelijk maken. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je van jouw favoriete streamingdienst gebruik maakt je maar een beperkt aanbod te zien krijgt? Heb jij net Viaplay genomen of heb je al jaren Netflix, maar zie je jouw favoriete film niet tussen het aanbod staan? Met een VPN kun je net doen of je in een ander land bent, en dan bieden deze streamingdiensten opeens een heel ander aanbod films en series aan. Met deze handige life hack ontgrendel jij de volledige potentie van je favoriete streamingdienst. 

Het veranderen van je locatie heeft nog meer voordelen. Wist je dat wanneer je een vakantiehuisje of hotel in Frankrijk wilt boeken verschillende boekingssites hogere prijzen laten zien wanneer ze zien dat jij in Nederland bent? Je kunt jouw locatie op een willekeurig ander land zetten en de prijzen vergelijken. Je zult zien dat je voor dezelfde hotels opeens lagere prijzen zult betalen. Dit verschil merk je vooral als je net doet of je in een derde wereld land zit. Het verschil tussen Nederland en België zal amper te merken zijn. Op deze manier heb je de abonnementskosten van het VPN, die doorgaans toch al niet heel hoog liggen, er zo weer uit!