Zakelijk verhuizen; thuiswerkend Nederland zorgt voor aanpassing bedrijfscultuur

INGEZONDFEN - Tijdens de eerste golf aan coronamaatregelen werd duidelijk dat thuiswerken de nieuwe tijdelijke standaard zou worden. 

Dat tijdelijke karakter viel al snel van het thuiswerken af; de constante verlenging van de aanbevelingen zorgde ervoor dat de gemiddelde Nederlander daadwerkelijk na ging denken over het inrichten van een werkplek.

Nu ruim een kwart van de Nederlanders aangegeven heeft ook ná de coronapandemie thuis te willen werken, wordt de keukentafel ingeruild voor een thuiskantoor. Ook voor de ondernemers zijn er tal van voordelen. Naast de prima productiviteit (die vaak juist toegenomen is waar een afname gevreesd werd), is dit een manier om op de kosten te besparen. Is het tijd om een zakelijke verhuizing te plannen?

Hoe zit u met de kosten voor de fysieke werkplekken?

Fysieke kantoorruimte is prijzig. Zeker wanneer u op een toplocatie een kantoor(pand) huurt of heeft moeten kopen. Voor veel bedrijven zijn de kosten voor de kantoorruimte, loodsen en andere locaties de grootste kosten binnen de onderneming. Lange tijd werden deze kosten gezien als een onvermijdelijke kostenpost. Nu, in de tijden van de coronamaatregelen, kijken veel ondernemers door een nieuwe bril. Wanneer het grootste gedeelte van het personeelsbestand vanuit huis werkt, blijven de meeste bureaus op kantoor namelijk leeg. En dát biedt mogelijkheden.

Kiest u als ondernemer voor thuiswerken als de nieuwe standaard, dan kunt u gemakkelijk kiezen voor een kleinere locatie. Of een locatie die niet op een toplocatie ligt, omdat er veel minder mensen naar kantoor hoeven te komen. Kunt u zich indenken hoeveel u bespaart wanneer u een kleinere locatie huurt en dit in het buitengebied doet in plaats van de locatie waar u nu gevestigd bent? Grote kans dat u vandaag nog gaat kijken wat de mogelijkheden zijn.

Zakelijk verhuizen, is dat niet extreem veel moeite?

Ondernemers stellen zakelijk verhuizen vaak zo lang mogelijk uit. En heel vreemd is dat niet. Bij een zakelijke verhuizing komt veel kijken. Niet alleen moet al het meubilair verhuisd worden (tenzij dit ook gehuurd is), alle apparaten en machines moeten ook naar een nieuwe locatie. Dat betekent afkoppelen, opslaan en alles weer opnieuw opbouwen. Grote kans dat u, met het beperkte aantal mensen op locatie, hier niet echt naar uitkijkt. Toch is het wél de moeite waard wanneer u de besparingen hiernaast zet. Ook is dit een goed moment om eens te kijken naar die inventaris. Wellicht is een lenteschoonmaak ook niet verkeerd wanneer u toch alles al in handen moet hebben tijdens de verhuizing?

U kunt zakelijk verhuizen overigens ook gewoon uitbesteden. Van Riemsdijk (Top Movers) is een van de grotere verhuisbedrijven in deze regio die zakelijke verhuizingen van A tot Z regelt.

Voor welke bedrijven is dit aantrekkelijk?

Zit u op dit moment op een dure en te grote locatie en kunt u maandelijks opzeggen? Heeft u steeds meer thuiswerkende medewerkers en wilt u dat zij ook na corona thuis blijven werken én willen uw medewerkers dit zelf ook? Dan is het verhuizen van uw bedrijf vaak een bijzonder interessante manier om flink op de kosten te besparen en uzelf te voorzien van een nieuw uitzicht vanaf uw kantoor.