Wil jij jouw merk registreren? Denk aan deze punten

Een merknaam is gemaakt doordat je gemakkelijk producten en diensten kunt onderscheiden. Het is dus een handelsmerk waarbij consumenten gemakkelijk een onderscheid kunnen maken bij het kopen van een product of dienst. Het is van belang dat je de nieuwe merknaam registreert. Het registreren van je merknaam kost wel geld, dus het is handig om daar rekening mee te houden. De kosten van het registreren hangen af van de plek waar je dit doet. Zo is de prijs heel anders in de rest van Europa, dan bij jou in Heerenveen. In het blog zijn meerdere punten beschreven over het registreren.

Denk altijd aan concurrentie

Natuurlijk zijn er een aantal belangrijke redenen waarom je een nieuw handelsmerk moet registeren. Allereerst moet je een merknaam registreren om te controleren of deze wel gebruikt mag worden. Het is namelijk verboden om dezelfde naam van een ander bedrijf te gebruiken. Het is dus altijd erg handig om te checken of je niet toevallig voor merkinbreuk zorgt. Een andere reden is concurrentie. Een merk registreren kan namelijk voorkomen dat je producten worden nagemaakt door de concurrent.

Een verlenging van registratie

Dat je een merk registreert, betekent niet gelijk dat je hier nooit meer naar om hoeft te kijken. Het is namelijk zo dat deze merkregistratie voor tien jaar geldig is. Na tien jaar vervalt deze registratie en is jouw merk niet meer beschermd. Wees niet getreurd, je kunt deze jaren altijd nog verlengen. Het is dan nog wel de bedoeling dat je actief bent met de betreffende merknaam of handelsnaam. Het registreren gaat vaak wat lastiger dan dat je wellicht zou denken. De eisen die aan zo’n naam zitten zijn best groot en hier moet je dus goed naar kijken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een advocaat in dienst te schakelen.