Wetterskip Fryslân druk met verhogen waterkeringen rondom Museum Belvedère

ORANJEWOUD - Volop bedrijvigheid bij het water rond Museum Belvedère. Wetterskip Fryslân is hier druk met het verhogen van de waterkeringen rondom het Museum. Dat wordt gedaan om wateroverlast in de toekomst te voorkomen. 

Het fietspad aan de noordkant van Skoatterwald is vanwege de werkzaamheden deels afgesloten. Het fietspad aan de voorzijde van het museum is deels niet begaanbaar. Er is een noodpad aangelegd. Fietsers dienen hier even af te stappen. 

De waterkeringen voldoen volgens het Wetterskip niet meer aan de huidige eisen. "De waterkering hier is deels te laag en deels niet stevig genoeg", vertelt projectleider Michel Bartels. "Tijd om de boel te verstevigen."

Om iedereen tegen natte voeten te beschermen, controleert het Wetterskip geregeld alle waterkeringen. Dat doen ze door alle dijken door te berekenen. "We willen voorkomen dat dijken bezwijken", vertelt Bartels. "Hier bij Museum Belvédère is de situatie absoluut nog niet onveilig, maar we willen ook in extreme situaties dat de waterkering veilig is."

De toegangsweg naar het museum wordt aangepakt. Daarbij plaatst het Wetterskip palen in de grond, waardoor de grondlagen worden verstevigd. "We slaan palen in de grond om de lagen aan elkaar te nieten. Dat is niet zo spannend, dat hebben we in een week tijd klaar", weet Bartels

Aan de zijkant ligt een tweede waterkering, die ook aangepakt moet worden. "Hier gaan we grond tegenaan plakken, zodat we de kering verbreden. De sloot naast de huidige kering gooien we dicht en hogen we op. Direct daarnaast graven we een nieuwe sloot. Die grond kunnen we hergebruiken, zodat we hier niet met vrachtwagens naartoe hoeven te rijden."

Zolang het werk duurt, komt er een tijdelijk pad waar mensen gebruik van kunnen maken. "De waterkering zelf daar doen we niets aan. Er loopt een mooi pad overheen, met bomen erlangs. Daar doen we niets aan. We maken een natuurvriendelijke oever, zodat het vriendelijker overloopt in het water