Welke behandelingen bij de tandarts in bijvoorbeeld Rijswijk?

INGEZONDEN - Een tandarts kan tal van behandelingen verrichten. Van een simpele check tot een wortelkanaalbehandeling.

 Gelukkig hoef je vaak geen grote ingreep te krijgen als je naar de tandarts gaat. Het gaat dan meestal om een algehele check om te zien of er geen gekke dingen zijn. Het kan zijn dat je in een half jaar of jaar tijd een gaatje hebt gekregen bijvoorbeeld. Mocht je vaker last hebben van je gebit is het raadzaam om vaker naar de tandarts te gaan.

Welke behandelingen?

Zoals gezegd er zijn enorm veel behandelingen die de tandarts kan uitvoeren. Maar welke behandelingen heb je dan allemaal? Wij zetten er een aantal op een rij.

Gaatjes vullen

Gaatjes vullen zegt eigenlijk al precies wat er tijdens de behandeling zal gebeuren; er zullen gaatjes gevuld worden. Gaatjes ontstaan soms als je je tanden niet goed poetst of niet gezond eet. Een gaatje kan erg vervelend zijn en zelfs pijn doen op een bepaald moment. Het is dus handig om dit tijdig te checken en te laten behandelen. Een gaatje kan eenvoudig dichtgemaakt worden door de tandarts.

Kroon zetten

Een kroon wordt gezet over een bestaande tand die niet meer te redden valt. De tand is bijvoorbeeld voor een groot deel afgebroken of verwijderd. Het is dan mogelijk om een omkapping om de wortel te maken, zodat je deze gewoon nog kan gebruiken. Een porseleinen kroon is het mooist, omdat dit dichtbij de kleur van je andere tanden komt te liggen.

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is vaak niet een leuke behandeling. Het kan best pijnlijk zijn helaas. Bij een wortelkanaalbehandeling wordt het kanaal van de wortel van de tand schoongemaakt. Vaak is het zo dat hier een ontsteking in zit die gereinigd moet worden. En aangezien je wortels en de kanalen onder je tanden lopen, is dit een gevoelige plek die wat lastig te bereiken is.

Kiezen trekken

Als een kies niet meer te redden valt, dan zal er in de meeste gevallen een kies getrokken moeten worden. Als deze bijvoorbeeld ontstoken is, kun je er beter niet te lang mee rond lopen. Vaak heb je minder pijn als deze eruit is. Het kan vervelend zijn om geen kies meer te hebben, dan kun je ervoor kiezen om een kroon erop te plaatsen. Soms is de plek van de kies niet essentieel en kun je prima zonder leven.

Angsttandarts

Vind je het spannend om naar de tandarts te gaan? Dan is het goed om te weten dat je ook naar de angsttandarts kunt gaan. Het grote voordeel hiervan is dat de tandarts echt rekening houdt met hoe je je voelt. Alles wordt stap voor stap gedaan en uitgelegd. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je gerust vragen als je even een pauze wilt. Zo heeft de tandartskliniek in Rijswijk ook een angsttandarts rondlopen.