Wat te doen bij een verstopte afvoer? 3 tips!

INGEZONDEN - Een verstopte afvoer is één van die dingen in huis die enorm veel overlast veroorzaakt.

Met een verstopte afvoer in de keuken of badkamer tast je niet alleen direct het gehele wooncomfort aan, maar is ook nog eens het huishouden verstoord. Want hoe was je je vaat af als het water niet goed meer wegloopt? Wat doe je als de vaatwasser en wasmachine hierdoor zelfs niet meer werken? Of als je eigenlijk niet meer onder de douche kunt staan? Tel daar ook nog eens bij op dat er waterschade kan ontstaan en er een nare, muffe lucht in huis hangt én je weet zeker waarom je dit probleem zo snel mogelijk opgelost wilt zien.

Maar wat moet je nu eigenlijk doen bij een verstopte afvoer? De afvoer ontstoppen wordt kinderspel met de volgende drie tips.

1.     Water doet wonderen

Bij een verstopte afvoer grijpen we eigenlijk al snel naar chemische middelen, maar wist je dat de meest natuurlijke middelen al wonderen doen voor afvoer ontstoppen? Begin daarom eerst met beoordelen hoe ernstig de verstopping precies is. Wanneer er wel degelijk een verstopping is, maar het water nog wel gedeeltelijk wegloopt, kun je ervoor kiezen om eerst wat minder hardnekkige maatregelen te treffen. Bijvoorbeeld het gebruik van kokend water. Veel mensen onderschatten de kracht van goed heet water, maar hiermee kan je heel veel verstoppingen eenvoudig oplossen. Dat geldt zeker wanneer de verstopping wordt veroorzaakt door vetresten. Met heet water week je de vetresten los en zullen deze als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Wil je toch een iets zwaarder middel gebruiken? Kies dan voor een mix van soda en water. Soda bestaat al meer dan honderd jaar en wordt in die tijd veelvuldig gebruikt voor het verwijderen van hardnekkig vuil. Het is een natuurlijk middel en zal de afvoer nauwelijks kwaad kunnen doen. Wel is het een stuk zwaarder dan water en lost het meer vuil op.

2.     Kies voor een vloeibare ontstopper

Heb je de doorsnee middeltjes al gebruikt en lijkt werkelijk niets te helpen? Dan wordt het toch tijd om grover geschut te gebruiken. Vloeibare ontstoppers zijn hierbij je grootste vriend. Deze ontstoppers giet je eenvoudig in de gootsteen, laat je vervolgens even inwerken, waarna je met een plopper als het goed is de verstopping er eenvoudig uit verwijderd. Dit kost nauwelijks tijd of moeite en is doorgaans wel een zeer efficiënte methode om langdurig van de verstopping af te komen.

3.     Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk zijn er allemaal handige middeltjes en trucs die je kunt gebruiken om de verstopping te verwijderen, maar zoals bij alles geldt: voorkomen is beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat je de afvoer zo min mogelijk belast. Doe dit door haren na het douchen direct uit het doucheputje te verwijderen, geen jus of vetresten door de afvoer te spoelen en de gootsteen zeker niet als afvalputje te gebruiken. Op die manier is de kans op verstopping het kleinst en bespaar je jezelf heel wat moeite en extra werk.