Wat mag er niet ontbreken op het ideale tuinfeest - vijf tips

INGEZONDEN - Tuinfeestjes houden we het liefst het hele jaar door, al blijft de zomer het seizoen bij uitstek om iets leuks in de buitenlucht te organiseren. 

Welke elementen mogen niet ontbreken en waar moet je op letten, ook om de overlast voor je lieve buren te beperken? Vijf gouden tips om er een succes van te maken.

Zit- en loungeplek

Geen feest zonder zitplekken, al gaan de meeste mensen staan. Je eigen lounge dining set is de plek waar degenen die het staan niet volhouden plaats kunnen nemen. Hier worden tevens de lekkernijen van de barbecue genuttigd - staand een gevulde aardappel in stukjes snijden is immers een onmogelijke opgave. Niet iedereen hoeft gelijktijdig te zitten, dat is het speelse van een tuinfeest. Dus aan je dining set en eventueel een paar extra stoelen van de buren heb je genoeg. Denk ook aan de verlichting: het klassieke snoer met gekleurde ledlampjes geeft meer sfeer, evenals lampions.

Cater beter!

Wie je ook uitnodigt, je wilt ze op de wenken bedienen met hapjes en drankjes. In deze eeuw lopen de voorkeuren en diëten uiteen, zodat het raadzaam is om van tevoren te vragen of de genodigden even willen laten wat ze niet eten. En wat juist wel. Niet zelden betreft dat vlees. Vegetariërs zijn niet per se vies van barbecueën, zolang het maar niet op hetzelfde exemplaar gebeurt als waar het vlees op geroosterd wordt. Door je over dit soort zaken te informeren bij je gasten cater je beter en oogst je waardering voor je inspanningen.

Zelf entertainment creëren

Waarschijnlijk hebben jij en je gasten genoeg gespreksstof, maar een tuinfeest wordt pas echt bijzonder als er wat meer te doen is dan alleen eten, drinken en babbelen. Niet dat je meteen geld in een muzikant, clown of goochelaar hoeft te stoppen trouwens. Draai een pubquiz in elkaar of - als je daar geen tijd voor hebt - organiseer oud-Hollandse spelen zoals Hints. Het zorgt voor een meerwaarde voor elk feest, dus waarom niet in de tuin? Bovendien kun je ook van alles huren zoals een zogenaamd 'levend schaakveld'. Google maar even.

Geef de looplijnen aan

Je gaat vanzelfsprekend niet overal in de tuin borden of piketpaaltjes met linten neerzetten, maar je wilt het groen wel behoeden voor de jolige tante die een dansje waagt of een overenthousiaste buurman die een act opvoert en al grappend en gesticulerend tussen je zorgvuldig gekweekte begonia's belandt. Door allerlei objecten op strategische plaatsen op te stellen, voorkom je schade aan je beplanting. Het huren van een dansvloer die je grasveld beschermt is ook mogelijk.

Nodig de buren uit

Wellicht ga je muziek draaien en we wonen bepaald niet allemaal ver weg van de buitenwereld. Een steeds luider kletsend en lachend gezelschap is überhaupt niet prettig voor de buren op een avond dat ook zij lekker van de zwoele buitenlucht willen genieten. Kondig het festijn dus aan bij omwonenden. Als ze (lang) van tevoren weten dat er van 20:00 tot 01:00 geluidsoverlast is, kunnen ze ervoor kiezen om zelf ook een avondje uit te gaan. Beter nog: nodig ze uit!
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden