Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

INGEZONDEN - Een mobiele telefoon werd vroeger gebruikt om te bellen en te sms’en. Tegenwoordig gebruiken we ons toestel hier nog steeds voor, maar wel aanzienlijk minder.

Er verloopt namelijk meer en meer via het internet wanneer we een smartphone gebruiken. Zo versturen we bijvoorbeeld berichten via WhatsApp en kijken we meermaals per dag op sociale media. Daarom is snel internet steeds belangrijker. De kans is groot dat u momenteel met uw smartphone op het 4G-netwerk zit wanneer u buitenshuis internet. U kunt tegenwoordig echter ook voor 5G internet kiezen. Maar wat is het precies het verschil tussen deze twee netwerken? In de onderstaande tekst vertellen wij u er alles over.

Wat is 5G?
Er is de laatste tijd behoorlijk wat te doen geweest rondom 5G internet. Zo zijn er mensen die denken dat het slecht is voor onze gezondheid in verband met de straling die dit met zich meebrengt. Toch heeft lang niet iedereen dit meegekregen. Geldt dit ook voor u? Dan heeft u waarschijnlijk geen idee wat 5G internet precies is. Daarom lichten wij dit hier eerst kort toe.

5G staat voor de vijfde generatie internet. Het is dus eigenlijk de opvolger van 4G, waarmee de vierde generatie internet bedoeld wordt. 5G internet is dus de opvolger van 4G internet. Toch blijven de twee netwerken vooralsnog naast elkaar bestaan. Niet iedere provider biedt namelijk 5G internet aan. Indien u bij een provider zit die nog geen 5G aanbiedt, blijft u met uw smartphone vooralsnog actief op het 4G netwerk. Wilt u meer weten over 5G? Lees dan dit artikel.

Het verschil met 4G internet
U bent inmiddels helemaal op de hoogte van 5G internet. De kans is echter aanwezig dat u niet weet waarvoor u voor 5G moet kiezen in plaats van 4G. Om het u allemaal wat gemakkelijker te maken, zetten we hier de grootste verschillen tussen 4G en 5G internet op een rijtje:

- 5G internet is aanzienlijk sneller dan 4G. Dit komt doordat dit netwerk gebruikmaakt van een hogere frequentie. Hierdoor wordt er sneller data binnengehaald en verstuurd.
- Er is meer ruimte op de frequentiebanden bij 5G. Dit houdt in dat 5G meer draagkracht heeft dan 4G, waardoor er meer mensen gebruik kunnen maken van het netwerk.
- 5G is enkel te gebruiken op een toestel dat hiervoor geschikt is. Heb je een telefoon die ingericht is op 4G? Dan kun je geen gebruik maken van 5G.
- De batterij van uw smartphone gaat langer mee. Verbinding met het 5G netwerk is namelijk minder intensief voor de accu van apparaten dan verbinding met het 4G netwerk.
- 5G biedt kansen voor andere apparaten. Zo kunt u het 5G netwerk bijvoorbeeld ook gebruiken voor huishoudelijke apparaten die u met het internet kunt verbinden.

Een abonnement met 4G of 5G?
Binnen Nederland zijn er inmiddels drie bedrijven die frequentieruimte hebben verworven op het 5G netwerk. Het gaat hierbij om KPN, T-Mobile en Vodafone. De verwachting is dan ook dat deze bedrijven op korte termijn 5G aanbieden aan hun klanten binnen Nederland. Heeft u sim only? Dan heeft u mogelijk een abonnement bij een andere aanbieder. Hierdoor vraagt u zich mogelijk af of 5G sim only ook tot de mogelijkheden behoort. Dit gaat wel gebeuren, maar het kan nog wel enkele jaren duren voordat u met een sim only abonnement gebruik kunt maken van het 5G netwerk. Indien u een sim only abonnement heeft, moet u vooralsnog dus genoegen nemen met het 4G netwerk.

Vergelijk aanbieders met elkaar
Bent u op zoek naar een (nieuw) sim only abonnement? Maak dan altijd eerst een vergelijking. Hierdoor bespaart u maandelijks mogelijk behoorlijk wat geld. Dit is mooi meegenomen, maar u moet niet alleen maar naar de prijs kijken. Nee, kijk ook naar het inhoud van het abonnement. Bij de ene aanbieder krijgt u namelijk een grotere bundel dan bij de andere. Bij zo’n vergelijking kunt u overigens ook direct zien of er sim only aanbieders zijn waarbij u 5G internet krijgt. Ga daarom nooit over één nacht ijs wanneer u op zoek bent naar een sim only abonnement, maar vergelijk de verschillende aanbieders altijd goed met elkaar. Alleen dan vindt u de beste sim only aanbieder, mogelijk zelfs met 5G internet. Kijk voor de mogelijkheden op goedkoopste-simonly.com.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden