Wat exporteert Nederland naar Oost-Europa?

INGEZONDEN - De laatste jaren is transport tussen Nederland en Oost-Europa wederom gestegen.

Maar wist je bijvoorbeeld dat Tsjechië ook een handelsland is voor Nederland? Hieronder hebben we interessante landen uit Oost-Europa genoteerd en de handelsgoederen wat Nederland exporteert naar deze landen.

1. Polen

Al jarenlang is Polen een belangrijk handelsland voor Nederland. In 2020 is de handel met Polen zelfs toegenomen. Vooral export van elektrische apparaten, voertuigen voor wegvervoer en groenten en fruit naar Polen is populair. Het land dat grenst aan Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne is een populair handelsland voor vele landen. Vanwege de gunstige locatie verbindt het land West-Europa en Oost-Europa. Dit gaat gepaard met veel transportverkeer.

2. Tsjechië

Ook Tsjechië is onder andere vanwege de economie en ligging een interessant handelsland voor Nederland. Ook hier export Nederland elektrische apparaten naar Tsjechië. Daarnaast exporteert telecommunicatieapparatuur en kantoormachines naar het land. Het land ligt, net als Polen, tussen West-Europa en Oost-Europa. Vanwege deze centrale ligging is het een groot doorvoerland voor handel.

3. Rusland

En natuurlijk kan Rusland niet ontbreken in deze lijst. Al jarenlang exporteert Nederland diverse goederen naar Rusland. Maar wist jij dat het transport van medicijnen naar Rusland op nummer 1 staat? Sinds 2015 groeit structureel pharma transport naar Rusland. 

Naast medicijnen en geneesmiddelen vervoer, zijn elektrische apparaten, kantoormachines en voertuigen populaire goederen die Nederland naar Rusland vervoerd.

4. Hongarije

Ook Hongarije ligt centraal in Europa. Nederland transporteert ook naar Hongarije elektrische apparaten, telecommunicatieapparatuur en kantoormachines als meest vervoerde goederen. Daarnaast is ook Hongarije vanwege de ligging interessant voor tansport. Behalve de brug tussen West-Europa en Oost-Europa, verbindt Hongarije ook Zuid-Europa met Noord-Europa. Hierdoor kent Hongarije veel vrachtwagenverkeer.

5. Oekraïne

Net als bij Rusland, zijn farmaceutische producten de meest geëxporteerde goederen naar Oekraïne. De vraag naar medicijnen, geneesmiddelen en farmaceutische apparaten is groot in deze regio. Naast deze producten zijn voertuigen voor werkbouw en onder andere koffie en thee veelvoorkomende goederen die naar Oekraïne worden vervoerd.

Oost-Europa en de Europese Unie

Ben je van plan om goederen naar Oost-Europa te laten vervoeren? Onthoud dan goed dat niet elk land onderdeel is van de Europese Unie. Wil je geen risico met het vervoer van goederen? Kies dan voor een transportspecialist met ervaring en kennis in transport naar Oost-Europa. Zo voorkom je problemen bij de grenzen of met de administratie. Bovendien heb je hierdoor de zekerheid dat je goederen op tijd aankomen op de bestemming.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden