Verschillende soorten tapijten

INGEZONDEN - Een voordeel van tapijt, is dat je hiermee altijd een warme vloer hebt. Je kunt gerust blootsvoets lopen of de kinderen op de grond laten spelen, je zult niet snel last krijgen van kou. 

Je kunt ervoor kiezen om een gehele kamer of woning van tapijt de voorzien, maar ook als vloerkleden. Dit laatste doe je meestal om een kale gladde vloer meer warmte te geven. Maar welke soorten tapijten zijn er?

Laagpolig

De bedrading waaruit het tapijt bestaat, worden polen genoemd. Bij een laagpolig tapijt zijn de polen in een lus op de rug van het tapijt geplaatst. Dit houdt in, dat de bocht zich aan de bovenzijde bevindt en als het ware een glad oppervlakte vormt. Dit is de reden voor de benaming laagpolig, want het voelt glad en minder wollig en zacht aan. Dit tapijt heeft grote voordelen betreffende het onderhoud. Het tapijt reinigen gaat erg gemakkelijk, want er gaat maar weinig vuil tussen de polen zitten. Een laagpolig tapijt is bestand tegen intensief gebruik en kan daarom goed gebruikt worden in de woonkamer, een slaapkamer of werkkamer.

Hoogpolig

Hoogpolig tapijt is het tegenovergestelde van een laagpolig tapijt. Zoek je een lekker zacht en wollig aanvoelend tapijt? Dan is een hoogpolig exemplaar hiervoor de beste keuze. Een andere benaming is tapijt met gesneden pool. Dit komt omdat de lussen zijn gesneden en in elkaar gedraaid. De lussen staan niet zoals een laagpolig tapijt rechtop, maar staan warrig door elkaar heen. Dit geeft het zachte gevoel. Vuil is misschien minder zichtbaar, het wordt wel gemakkelijker opgenomen. Het reinigen gaat ook niet erg gemakkelijk. Af en toe kan het geen kwaad om een hoogpolig tapijt door Cinco Cleaning te laten reinigen. Je weet dan zeker dat al het vuil daadwerkelijk verdwenen is. Het beste gebruik je een hoogpolig tapijt niet in een ruimte die intensief gebruikt wordt.

Hoogpolig saxony

Een hoogpolig saxony tapijt lijkt sterk op een hoogpolig tapijt, maar de polen zijn veel langer. Dit uit zich in een tapijt dat er veel voller uitziet en hierdoor een erg luxe uitstraling heeft. Net zoals een hoogpolig tapijt, is ook een saxony tapijt lastig om zelf te reinigen. Dit laat je beter aan een expert over. Een dergelijk exemplaar is bijzonder om te zien, dus gebruik het tapijt op een plek waar deze gezien mag worden en niet intensief gebruikt wordt.

Hoog/laag tapijt

Een zogenaamd hoog/laag tapijt is hetzelfde als een laagpolig tapijt, met het verschil dat de polen verschillende hoogtes hebben. Het leuke aan dit exemplaar, is dat er een soort van speels effect wordt bereikt. Door de hoogteverschillen in de polen ontstaat er een patroon. Ook dit tapijt is vrij gemakkelijk te onderhouden en te gebruiken in intensief gebruikte ruimtes.