Van der Glas Muziekinstrumenten, speciaalzaak in blaas- en slaginstrumenten, bestaat dit jaar 100 jaar

HEERENVEEN - De vierde generatie, Klaas en Roelof van der Glas staan nu aan het hoofd van ons familiebedrijf, zij bouwen verder op het fundament dat door eerdere generaties is gelegd. 

Willem Klazes van der Glas is het bedrijf begonnen, in 1921. Onder leiding van de tweede generatie, Klaas Johannes van der Glas en Roelof van der Glas, en derde generatie, Willem van der Glas en Wim van der Glas groeide het bedrijf uit tot de grootste speciaalzaak in muziekinstrumenten in Noord-Nederland. Er kwam een fabriek in slaginstrumenten bij, Majestic. Wereldwijd werden en worden de instrumenten van zowel Van der Glas als Majestic bespeeld en verkocht. Het assortiment bestaat uit koperen en houten blaasinstrumenten, mars- en concertslagwerk, akoestische en elektronische drumstellen, percussie, akoestische en elektrische gitaren, lesboeken, accessoires en onderhoudsmiddelen. Zowel de beginner als de professional kan in onze winkel terecht voor een gedegen advies en kan kiezen uit een zeer ruim assortiment in alle prijsklassen. Er zijn twee geluidsdichte oefencabines beschikbaar, waar de klant in alle rust instrumenten of mondstukken kan testen. Laagdrempeligheid en gastvrijheid staan bij ons hoog in het vaandel, de klant moet zich welkom en gehoord voelen. Of je nu komt voor een flesje ventielolie of een nieuw instrument, onze service en klantgerichtheid is altijd hetzelfde!

Opgroeien met muziek

Klaas groeide op binnen het bedrijf. Met zijn broer, neef en vrienden richtte hij een band op. Alle instrumenten waren voorhanden, dus dat was makkelijk. In 1983 ging Klaas bij het familiebedrijf werken. Hij kwam toen uit militaire dienst en er was in die tijd weinig werk. Hij mocht beginnen in de fabriek, ketels boren, lyra’s stemmen, slijpen en polijsten. Onderaan beginnen net als ieder ander! Roelof was op dat moment nog werkzaam in een andere branche maar kwam veelvuldig binnenvallen. Ook hij zette uiteindelijk 10 jaar later de stap om binnen het bedrijf te komen werken. Zijn plek werd de tromafdeling, tromketels schuren, bekleden en afmonteren. Met de gedachte dat ze het bedrijf ooit nog eens zouden overnemen speelden ze toen echter nog niet.

Vrienden

Toch kwam dat moment! Klaas zijn vader, Willem van der Glas overleed in 2008 onverwachts aan een hersenbloeding. Wim van der Glas zette het bedrijf alleen voort totdat Klaas en Roelof het bedrijf in 2011 overnamen. Het klikt heel goed tussen Klaas en Roelof. “We zijn familie. We zijn compagnons. Maar in de eerste plaats zijn we vrienden. We denken hetzelfde.” Ook is dit van toepassing op het personeel, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een no-nonsense mentaliteit, je pakt op wat een ander laat vallen. Zij draaien ook al tientallen jaren mee, de meesten werkten ook al voor Willem en Wim.

Fijne sfeer

De bijzondere band tussen Klaas en Roelof zorgt ervoor dat het bedrijf op een ontspannen manier wordt geleid. Er heerst een gemoedelijke sfeer, er wordt veel gelachen. Laagdrempeligheid, gastvrijheid en vertrouwen vormen het DNA van het bedrijf. We zien aan onze klanten dat dit gewaardeerd wordt, uit het hele land komen mensen naar Heerenveen om een instrument aan te schaffen. Ook de grote, vaste klantenkring laat dit zien. In deze tijd van digitalisering best bijzonder. “We vinden het belangrijk dat iedereen zich hier thuis voelt.” Ook in de rituelen zie je de sfeer van de warme deken terug. “Iedere zaterdagmiddag eten we Chinees. Dan bestellen we altijd extra, want er komen met enige regelmaat mensen langs die mee-eten.”

Vandaag de dag

En toen kwam Corona om de hoek kijken, een omslag voor de hele wereld en uiteraard ook voor ons. Een aantal jaren geleden is er geïnvesteerd in een “state of the art” webshop omdat de ervaring leerde dat steeds meer mensen online wilden aanschaffen, vandaag de dag kunnen we niet meer zonder. Ook voor een aankoop via deze weg geldt dat wij hier de grootst mogelijke zorg aan besteden, persoonlijk contact is hierin ook belangrijk. Toen ook wij moesten sluiten en alleen onze reparatieafdeling op afspraak open mocht blijven, zijn we begonnen met een update van de winkel. Een gedeelte van het personeel werd ingezet bij de schilder en herinrichtingswerkzaamheden, de koperman maakte nieuwe stellingen voor in de winkel, de dames van de administratie stonden de muren te sauzen. Net als iedereen hopen we dat de zomer ons weer meer lucht gaat brengen en het coronavirus beheersbaar is en het normale leven weer opgepakt kan worden. Wat zal het fijn zijn wanneer de muziekverenigingen, brassbands, harmonieën, fanfares en drumbands weer gaan beginnen, bands weer gaan spelen en concerten en festivals weer doorgang kunnen vinden, en de muziek weer zal klinken!

100 jaar

Hoera! In 2021 vieren we het 100-jarig bestaan van ons familiebedrijf, Van der Glas Muziekinstrumenten. Al 100 jaar gaan we voor hetzelfde doel, muziek maken en alles wat daarbij hoort op een deskundige en eerlijke manier begeleiden. Van oriëntatie naar verkoopbegeleiding en aanschaf maar uiteraard ook onderhoud van je kostbare instrument. Trots zijn wij met elkaar op ons bedrijf, wij hebben heel veel zin in het vervolg! (Vanwege de beperkende maatregelen zullen de festiviteiten worden uitgesteld maar deze houden jullie zeker tegoed. We hebben leuke clinics, mooie concerten en scherpe aanbiedingen voor je in petto!)

Enjoy your skills!