INGEZONDEN - Nu we met zijn allen niet meer naar op vakantie kunnen gaan naar de zon, blijkt er ineens van alles te doen te zijn in eigen land! 

Goed, dat was eigenlijk altijd al zo. Omdat we vanwege de pandemie nu massaal in eigen land op vakantie gaan, bespreken we in deze serie artikelen wat er zoal te doen, zien, proeven en beleven is in Nederland. Vandaag? Friesland, Fryslân, de enige provincie met een officiële eigen taal, het land van kaatsen, fierljeppen en schaatsen.

Heerenveen, sportstad van Nederland

Hoewel Leeuwarden de grootste stad en de hoofdstad van Friesland is, zullen we het vandaag vooral over die andere bekende stad in Friesland hebben. Heerenveen werd in 1551 gesticht en, zoals de naam al doet vermoeden, voor het doel van de veenontginning. Het delven van veen was eeuwenlang een lucratieve bezigheid, omdat het in de vorm van turf de belangrijkste brandstofvorm was. Benzine bestond toen natuurlijk nog niet.

Heeft al dat zware werk in de veengebieden zulke sterke mensen van de Friezen gemaakt? Je zou bijna denken van wel, want Heerenveen is natuurlijk de sportstad van Friesland bij uitstek. SC Heerenveen voetbalt op het hoogste niveau in de Eredivisie in het Abe Lenstra Stadion, en op slechts een steenworp afstand ligt de Epke Zonderland Turnhal. Volg je het schaatsen, dan weet je natuurlijk dat de meest bekende schaatshal van Nederland, het Thialf IJsstadion, ook in Heerenveen te vinden is. Je kunt er nationale en internationale schaatswedstrijden bijwonen en als er even geen topsport op de agenda staat, ook zelf de ijzers onderbinden en een rondje schaatsen.

De volgende grote schaatswedstrijden vinden plaats van 30 oktober tot en met 1 november (Daikin NK Afstanden), 21 en 22 november (Daikin NK Allround), 28 en 29 november (Daikin NK Sprint), 26 tot en met 28 december (WK-kwalificatietoernooi). Heb je een vermoeden van wie er gaat winnen? Dan kun je daar in online casino nederland natuurlijk een gokje op wagen.

Genoeg te zien en te doen

Los van alle sportmogelijkheden is er nog veel meer te beleven in Heerenveen. De kunst in het Museum Belvedere is absoluut de moeite van een bezoekje waard. Wel even vooraf reserveren, want vanwege de pandemie moet het museum goed op de drukte letten om de afstand tussen bezoekers te kunnen waarborgen. Eten en drinken in het museum kan trouwens ook niet. Gelukkig is er in Friesland ook genoeg uit te proberen op culinair gebied!

Friesland heeft een aantal unieke streekproducten, waarvan de geschiedenis in vele gevallen ook honderden jaren teruggaat. Een aantal voorbeelden zijn ‘sûkerbôle’ (suikerbrood), ‘bearenburch’ (berenburg) en ‘learkeklompen’ (lage klompen). Er zijn ook makers van ‘nieuwe’ streekproducten, zoals fietsbier (de tegenhanger van het bekende Radler), Frysling (Friese druivenwijn) en Fryskes, sandaalklompjes die op de catwalk niet zouden misstaan. Kortom, Friesland is een provincie vol verrassingen. Krijgen we dit jaar een Elfstedentocht? We hopen natuurlijk van wel, maar we hebben er een hard hoofd in. Gelukkig is Friesland ook tijdens een zachte winter zeker het bezoeken waard.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden