Skischolen dicht: "Grotere kans dat mensen met blessures terugkomen"

Foto: Omrop Fryslân

HEERENVEEN - De drie banen van skischool SWING aan de Opslach in Heerenveen liggen stil. 

Normaal gesproken staan hier dezer dagen enkele honderden mensen op de lange latten om goed voorbereid richting de sneeuw te gaan. Het zit er niet in. En dat al voor de tweede keer.

"Ik vergeet het nooit weer", zegt Marit Botter van de skischool. "Vorig jaar 14 december en nu in bijna dezelfde week weer: Boem, dicht." Het is opnieuw een harde klap voor de eigenaren. "In de zomer kunnen we het niet verdienen. Dat is een gegeven."

Dubbel gevoel

De sluiting doet pijn, zegt Trineke van der Schaaf. "Het geeft echt een dubbel gevoel. Veel Nederlanders stappen in de auto en gaan op wintersport. Wij gunnen ze dat van harte, dat ze kunnen genieten. Maar wij moeten dicht. Wij werken er hard voor en kunnen, mogen niet."

Zonder training op wintersportvakantie gaan betekent ook extra risico op blessures, zet Trineke van der Schaaf. "Het is een sport die mensen maar één, twee keer per jaar een week beoefenen. Daar moet je wel voor trainen. De kans op een ongeluk of minder erg, veel spierpijn, is gewoon groter."

Hopen op 14 januari

Ondanks de lockdown houden beide vrouwen hoop. Marit Botter: "Op 14 januari gaan we weer open, daar gaan we vanuit. Ik hoop het echt. Anders is het niet vol te houden."

Het zou voor de skischool betekenen dat men het in ieder geval nog een klein beetje kan redden in het seizoen. Want zou het dat weer mogen dan wacht in ieder geval de voorjaarsvakantie nog. "Dan heb je in ieder geval nog iets."