Scherp in Veiligheid uit Heerenveen gaat als de brandweer

HEERENVEEN - Het team van Scherp in Veiligheid uit Heerenveen werkt vanuit een unieke locatie: de voormalige brandweerkazerne aan de Koornbeursweg. Daar, in ‘de Broedstoof’, vertellen Rolie Tromp, Richard Kamphuis en Erik Baas enthousiast wat voor bedrijf Scherp in Veiligheid is en wat ze doen.

Bij het oprijden van het parkeerterrein van wat eerder de brandweerkazerne was, van 1966 tot april 2002, wacht Judith Herbrink ons al op. “Welkom in de Broedstoof, de ideale kantoorlocatie voor vooruitstrevende ondernemers”, lacht Judith. Het is alleszeggend over de sfeer die het team van Scherp in Veiligheid uitstraalt. Op een van de wanden van het kantoorgebouw is een metersgrote foto van de brandweerkazerne te zien; het sluit perfect aan bij wat Scherp in Veiligheid doet. Aangeschoven bij bovengenoemd trio legt oprichter en eigenaar Rolie Tromp helder en in het kort de connectie tussen de werklocatie en Scherp in Veiligheid uit.

ADVISEURSCHAP

Rolie Tromp: “Het is inderdaad niet geheel toevallig dat wij opereren vanuit deze oude brandweerkazerne. We zijn een adviesbureau dat zich onder andere bezighoudt met projectleiding en training op het gebied van openbare orde, openbare veiligheid en crisisbeheersing. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld adviseren over de inzet van de bevoegdheden aan een burgemeester voor de handhaving van openbare orde. Aan adviseurschap voor bestuurders bij een waterschap of gemeente, maar ook operationele, tactische of strategische oefeningen binnen crisisbeheersing behoren tot ons werkveld. Daarnaast verzorgen wij ook trainingen binnen ons vakgebied.”

CRISISBEHEERSING

Richard Kamphuis, die sinds drie jaar mede-eigenaar van Scherp in Veiligheid is, vertelt waarom hij de stap naar het ondernemerschap heeft gemaakt. “Ik werkte voordat ik hier kwam bij Veiligheidsregio IJsselland. Nederland telt 25 veiligheidsregio’s die samen met politie, gemeenten en andere partners werken aan crisisbeheersing. Ik was in Zwolle afdelingshoofd crisisbeheersing. Op het moment dat er zich grote incidenten voordoen in de samenleving, moet er een organisatie staan die de gevolgen van de crisis op wil lossen. Helpen meebouwen aan zo’n organisatie spreekt mij erg aan. Ik word enthousiast van het beter maken van een crisisaanpak en bij Scherp in Veiligheid kan ik wat dat betreft mijn ei volledig kwijt. Wij werken voor bijvoorbeeld veel veiligheidsregio’s door het hele land.”

BIJDRAGE AAN SAMENLEVING

Erik Baas, die sinds 2018 bij Scherp in Veiligheid werkt, herkent zich in wat Richard vertelt en ook hij weet goed onder woorden te brengen wat zijn drive is om als werknemer bij Rolie en Richard op de loonlijst te staan. “Ik begon mijn carrière binnen het veiligheidsdomein bij de Rijksoverheid. Daar heb ik ook kennisgemaakt met hele specifieke vormen van het veiligheidsbeleid. In 2010 ben ik vanuit Den Haag weer terug naar het noorden verhuisd en richtte mij op de gemeentelijke wereld van openbare orde en veiligheid. Ik vind het belangrijk dat ik ook iets bijdraag aan de samenleving. Wat dat betreft voel ik mij helemaal thuis bij Scherp in Veiligheid. Ik krijg energie van afwisseling en dynamiek en dat is waar het werk bij Scherp in Veiligheid om draait. Wat mij meteen opviel toen ik hier kwam werken, is dat wij een commercieel bedrijf zijn, maar dat het hier ook gaat om de mensen die hier werken. Er is aandacht voor de mens achter de professional.”

SCHERP IN VEILIGHEID

“Je hebt nu vast in de gaten dat wij géén beveiligingsbedrijf zijn,” legt Rolie uit, “maar wat we wél doen is met name beleidsmatig adviseren. Wij zetten dus geen mensen in als beveiligers bij winkels of evenementen.” Kompaan Richard Kamphuis vult nog aan met een praktisch voorbeeld. “Gemeenten die met een openbaar ordeprobleem zitten, worden door ons geholpen met bijvoorbeeld het wel of niet toepassen van cameratoezicht. Wij leveren de camera’s niet, net zoals het feit dat wij geen beveiligers leveren, maar wij geven bestuurlijk en beleidsmatig advies over hoe je cameratoezicht in kan zetten, daar hebben wij verstand van. Daarin denken wij mee en adviseren wij, zodat het uitvoerbaar wordt. Dat geldt voor veel aspecten binnen de context van de veiligheidswereld.”

CORONAMAATREGELEN

In de afgelopen coronaperiode heeft Scherp in Veiligheid ook regelmatig adviezen gegeven hoe te handelen bij excessen in gemeenten als het over openbare ordeproblemen gaat in verband met de coronamaatregelen. “Geen enkele gemeente wil in het nieuws komen met ongeregeldheden als gevolg van de coronamaatregelen”, laten de drie heren weten. “Wij zijn dan als adviseur van het bestuur aanwezig. Corona is de aanjager van het probleem waar mensen op reageren, positief en negatief. Wij hebben geen verstand van corona, maar wel hoe mensen in bepaalde situaties op openbare ordemaatregelen reageren, daar weten wij wél iets van”, geeft het trio instemmend aan.

UNIEK

In Noord-Nederland is Scherp in Veiligheid een uniek bedrijf, waarbij de doelstelling is om in 2023 ‘top of mind’ in Nederland te zijn. Om die reden hangt er in de kamer waar ons gesprek plaatsvindt een landkaart met daarop vlaggetjes waar Scherp in Veiligheid werkzaam is en waar de opdrachtgevers gevestigd zijn. “Het aannemen van een opdracht is één, maar om de opdracht tot een goed einde te brengen is twee. Dat laatste hebben wij laten toetsen en het blijkt dat wij daar goed op scoren”, sluit Rolie Tromp het gesprek af. 

WEEK VAN DE VEILIGHEID: BEN JIJ VOORBEREID OP CRIMINALITEIT?

Van 11 tot en met 17 oktober 2021 staat Nederland in het teken van veiligheid, tijdens de jaarlijkse Week van de Veiligheid. Dit jaar staan verschillende High Impact Crimes in de spotlights, waaronder cyber/gedigitaliseerde criminaliteit en ondermijning. De tak van sport van Scherp in Veiligheid. De cyber- en ondermijningsexperts van Scherp in Veiligheid delen hun kennis graag. Vanaf maandag 11 oktober vind je op de website www.scherpinveligheid.nl en op sociale media verschillende filmpjes van de week van de veiligheid bekijken.

Momenteel bestaat het team van Scherp in Veiligheid uit vijftien medewerkers. Het motto van het bedrijf: ‘Samen Scherp voor een veiliger Nederland.’

Door: Henk van der Veer
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden