Rinsma Modeplein steunt Nepalese vrouwen met verkoop mondkapjes

GORREDIJK - Onder het mom ‘wees extra lief voor elkaar’ is RINSMA MODEPLEIN in Gorredijk gestart met de verkoop van mondkapjes.

De opbrengst komt geheel ten goede aan het vrouwenproject van het modebedrijf in Nepal. Dit land is hard getroffen door de gevolgen van Covid-19 en kent geen sociale voorzieningen om op terug te vallen. Met andere woorden; hulp is hard nodig.

Het vrouwenproject, dat de naam RINSMA NEPAL FOUNDATION draagt, bestaat dit jaar 10 jaar. Een kleine terugblik:

  • In 2010 kwam het idee om een naaiatelier te starten om kansarme vrouwen in één van de armste landen ter wereld te helpen. Doelstelling: ‘geef ze geen vis, maar een hengel’. Leer de vrouwen hoe ze voor zichzelf en hun gezin kunnen zorgen. Met een inkomen, maar ook met ondersteuning op het gebied van geboortebeperking, tandheelkunde, algemene hygiëne en scholing.
  • In 2014 was de opening van het naaiatelier. De eerste vijftig vrouwen gaan in opleiding. Er worden schooluniformen gemaakt voor de lokale markt, zonder tussenpersoon. De opzichter van het atelier rijdt zelf op zijn motor langs alle scholen om de uniformen aan de man te brengen.
  • In 2018 heeft het gebouw intussen 3 verdiepingen en er werken meer dan 100 vrouwen. De omgeving rond het naaiatelier is duidelijk veranderd. Er heeft zich een school dichtbij gevestigd en vaders brengen -soms meerdere- kinderen naar school zodat vrouwen geld kunnen verdienen.
  • In 2020 zorgt de covid-19 pandemie ervoor dat het leven langzaam tot stilstand komt, ook in Nepal. Er is geen werk, geen inkomen en er zijn geen sociale voorzieningen. Zolang er niks gebeurd, hebben de mensen honger.  

Met de juiste voorzorgsmaatregelen wordt er voorzichtig weer geproduceerd in Nepal. Helaas geen schooluniformen, want de scholen zullen voorlopig nog wel even dicht blijven. Met de restanten stof worden nu mondkapjes gemaakt. De vrouwen kunnen met de opbrengst weer in hun primaire levensbehoeften voorzien.

De RINSMA NEPAL FOUNDATION wordt gesteund door andere organisaties, zoals Wilde Ganzen. Zij steunen projecten die de wereld een beetje mooier maken. Wilde Ganzen heeft toegezegd het opgehaalde bedrag met 50% te verdubbelen!

De mondkapjes zijn te koop in de winkels van RINSMA MODEPLEIN en via rinsmamodeplein.nl