Organiseer een pizza-avond met deze handige tips

INGEZONDEN - Een wedstrijd, film of evenement op tv, drankjes in de koelkast en iedereen een verse pizza op schoot - dat zijn de ingrediënten voor gezellige feestjes. 

Maar voor een beetje bezorgpizza betaal je al gauw meer dan een tientje per stuk, en dan moet je maar afwachten of het een beetje smaakt. Conclusie: zelf maken. Dat is leuk, gezellig, leerzaam en je hoeft er echt geen complete steenoven voor in elkaar te metselen.

Pizzarette

Met een een pizzarette voor 2 personen (of modellen voor meer personen) tover je in no time heerlijke, knapperige Italiaanse lekkernijen tevoorschijn. Marinara, Margherita of Napoletana, dat zijn de oer-pizza's, maar probeer er ook eens een met gegrilde aubergineplakken en mozzarella. Sowieso geldt: op een echte pizza hoort mozzarella. Is deze te vochtig, knijp hem dan goed uit.

Het ideale pizzadeeg

Voor een stuk of zes pizza's zet je de volgende ingrediënten klaar. Let op: doe dit liefst een dag van tevoren. De saus maak je à la minute.

  • 1 kg bloem (tipo '00)
  • 700 ml warm water
  • 10 gram zout
  • VERSE bakkersgist

Vermeng het gist met het water, gooi het bloem erbij, roer met de achterkant van een pollepel, doe het zout erbij en kneed het geheel met twee handen in minimaal 10 minuten tot een bijna droog en elastisch deeg. Voeg eventueel extra bloem toe als het nog te kleverig is. Het deeg moet een dag rusten, voordat je een pizzarette met steen tevoorschijn haalt. Officieel - er bestaat zelfs een heuse pizza-academie in het traditionele Italië - gebruik je geen deegroller, maar dat bepaal je natuurlijk zelf. Net als het beleg, maar ga er maar van uit dat de klassieke versies het beste smaken.

De saus

Doe niet moeilijk met de saus, de echte Italiaanse pizzaioli doen dit zelf ook niet. Twee tenen knoflook, een blik gepelde tomaten (neem een Italiaans merk: Mutti of Cirio) een snuf zout en wat oregano, gooi het in de blender en je saus is klaar. Besmeer de pizzabodems lichtjes in en snij je beleg dun. Dan kan het deeg eronder mooi knapperig worden. In gedachten zie je die luchtbellen al ontstaan, die bij een echte pizza horen.

Meer mogelijkheden

Wil je er gegrilde groenten op, dan kun je deze van tevoren in de pizzarette klaarmaken. Er zijn trouwens combi-pizzarettes waarmee je kunt gourmetten: een pizzarette met grill en gourmet wordt 3 in 1 genoemd. Zo kun je nog meer feestjes geven, bijvoorbeeld met Kerstmis, Pasen of Sinterklaas. Of zomaar.

Gezellig-rommelig feestje

Het deeg staat in de koelkast, net als koude drankjes, de saus en de toppings naar keuze staan klaar op een grote tafel. Je kunt als een echte pizzakok zelf alle pizza's klaarmaken of de gasten dit zelf laten doen, vooral met kinderen is dit leuk. Maak je niet druk om de rommel, pizza's maken is nou eenmaal een gezellig-rommelig feestje. Het resultaat is uiteindelijk verbluffend en niet alleen verser, maar vooral lekkerder dan de hompen deeg gecombineerd met dubieus beleg die Amerikaanse fastfoodketens voor pizza door laten gaan. Buon appetito!
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden