Ondernemen is op het moment niet makkelijk, koop daarom lokaal!

HEERENVEEN - Ondernemen is op het moment niet makkelijk. De huidige coronamaatregelen zorgen ervoor dat ondernemers flink beperkt worden in hun ruimte om te ondernemen.

Sommige ondernemers moeten hun deuren al maandenlang gesloten houden en kunnen sinds kort slechts mondjesmaat klanten ontvangen op afspraak. Anderen kunnen door afhaal- en bezorgalternatieven nog beperkt diensten leveren. Maar alle ondernemers worden geraakt. Hoe houden ze het vol?

De gemeente Heerenveen is ontzettend trots op de ondernemers in de regio. Ondanks alle maatregelen zoeken ze ruimte om te ondernemen. De gemeente Heerenveen roept inwoners dan ook op om lokale ondernemers te steunen. Het is natuurlijk gemakkelijk om bij de grote gevestigde internetwinkels te bestellen, maar de lokale ondernemer heeft jouw aankopen hard nodig om te overleven. Dus koop lokaal!

Ineke de Groot en Ruud van Doorn

“Eerlijk gezegd? Er zijn bijna geen mogelijkheden op dit moment”

Ineke de Groot en Ruud van Doorn zijn de eigenaren van kledingzaken ‘De Dames van Akkrum’ en ‘De Kletskous’, twee damesmodewinkels in Akkrum. In 2001 opende Ineke ‘De Kletskous’. Enkele jaren later leerde ze Ruud van Doorn kennen en zijn ze samen begonnen met ‘De Dames van Akkrum’, een zaak die gespecialiseerd is in plussize. Twee prachtige winkels die voor de coronacrisis goed liepen. “Maar nu zitten we al in het derde kledingseizoen dat niet loopt zoals ‘normaal’ waardoor wij enorme voorraden overhouden die onverkoopbaar worden omdat het straks niet meer in de mode is”, vertelt Ruud. Deze kapitaalvernietiging zorgt voor pijn en onmacht. “Gelukkig verzacht de webshop Maatjemeer.nl nog enigszins die pijn”, aldus Ineke.

Men zegt wel eens dat ondernemers de stand van de zeilen kunnen veranderen als de wind verandert. Maar de wind is nu compleet gaan liggen. Wat doe je dan om te overleven? Ruud en Ineke zijn geen mensen om bij de pakken neer te gaan zitten en hebben continu met het team gezocht naar mogelijkheden. “Maar eerlijk gezegd? Er zijn bijna geen mogelijkheden op dit moment. Er worden allemaal drempels opgegooid waardoor wij nauwelijks klanten ontvangen.” En dat is heel pijnlijk voor dit hardwerkende stel. Daarom besloten Ruud en Ineke om zich te gaan richten op de toekomst. Ze hebben samen een missie geschreven voor 2023 als een piketpaaltje om naar toe te werken. Daarnaast hebben ze juist het afgelopen jaar geïnvesteerd in nieuw personeel met digitale kwaliteiten naast het vriendelijk hulp bieden bij aankopen in de winkel.

“Wij houden het vol door continu de toekomst voor ogen te houden”, zegt Ineke. “En bewust te zijn van keuzes die je ook privé maakt”, vult Ruud aan. “Wij hoeven niet in een dure auto te rijden, wij willen alleen maar ondernemen en mooie herinneringen maken!”

Anne de Leeuw

“Het houdt een keertje op, dit houd ik geen maanden meer vol”

André de Leeuw is eigenaar van The Athlete’s Foot in Heerenveen, Intersport De Leeuw in Heerenveen en Sneek, Intersport Skaters Corner Thialf en Intersport Superstore en Snow&Co in Roden. Al sinds 1936 is Intersport in Heerenveen een goedlopend familiebedrijf. De afgelopen jaren heeft Anne dan ook flink kunnen uitbreiden in Noord-Nederland. Tijdens de crisis is het hem steeds gelukt om het hoofd boven water te houden door te blijven anticiperen en positief ingesteld te zijn. “Maar ik word enorm beperkt in mijn ondernemerschap! Het houdt een keertje op, dit houd ik geen maanden meer vol.”

Natuurlijk heeft Intersport een webwinkel, maar er gaat niets boven ‘live’ in de winkel kopen, waar zijn team ook nog eens voor extra service zorgt, meent Anne,. “Via Internet kun je hele mooie skischoenen kopen, maar je ziet niet of ze echt bij jouw voeten passen. Hier meten we dat op met een 3D-scan zodat we zeker weten dat je geen zere voeten krijgt. En daarnaast kunnen we je ook adviseren over bijvoorbeeld thermokleding.”

Als ondernemer is Anne gewend om een halfjaar voor een nieuw seizoen in te kopen en vervolgens vrijwel alles te verkopen. Nu staat zijn zaak nog vol met wintersportartikelen en zit hij opgescheept met een enorme voorraad die opgeslagen moet worden tot het volgende winterseizoen, dat hopelijk op 1 oktober gaat starten. “We zullen moeten zien te overleven tot dan...”

Heeft u vragen als ondernemer?

In deze moeilijke tijd kunnen wij ons voorstellen dat u met vragen zit. Wat zijn bijvoorbeeld de actuele maatregelen met betrekking tot het coronavirus en heb ik als ondernemer recht op subsidie?
Kijk op www.heerenveen.nl/ondernemen/ondernemen-in-heerenveen/
Of volg ons op LinkedIn: www.heerenveen.nl/ondernemendheerenveen
Uiteraard mag u ook altijd bellen: (06) 3927 5039 of e-mailen naar bedrijven@heerenveen.nl.