Met de auto op wintersport? Deze 5 tips komen van pas!

INGEZONDEN - Ben je dol op skiën of snowboarden? Dan ga je ongetwijfeld op wintersportvakantie.

De meeste mensen reizen hiervoor af naar Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Frankrijk, Italië of Duitsland. Omdat je vaak flink wat bagage meeneemt op een wintersportvakantie, gaan de meeste mensen met de auto. Je hebt dan genoeg opbergruimte en bovendien kun je gaan en staan waar jij wilt. Sommige mensen stappen zonder enige voorbereiding in de auto op weg naar een wintersportgebied, maar dit raden wij jou niet aan. Een goed begin is immers het halve werk. Daarom zetten wij hier 5 tips op een rij die van pas komen als je met de auto op wintersport gaat.

1. Laat jouw auto nakijken
Wie met de auto op wintersport gaat, is al snel een paar uur onderweg. Doordat de wegen in het buitenland minder vlak zijn dan in Nederland, vraag je aanzienlijk meer van jouw auto. Hierdoor komt het regelmatig voor dat Nederlanders met pech langs de weg komen te staan. Dit kun je helaas nooit helemaal voorkomen, maar je kunt de kans wel tot een minimum beperken. Hoe? Door jouw auto na te laten kijken voordat je vertrekt. Richt je hiervoor tot een autobedrijf. Vergeet niet aan te geven dat je met jouw auto op wintersport gaat.

Omdat steeds meer Nederlanders met de auto op wintersport gaan, is het in de winter vaak dringen geblazen bij de autogarages. Verwacht daarom niet dat je vlak voor vertrek nog zonder afspraak terecht kunt voor een controle. Om te voorkomen dat je jouw auto nergens meer na kunt laten kijken, plan je (ruim) van tevoren een afspraak in. Reserveer bijvoorbeeld een plekje een paar dagen voordat je vertrekt. Op deze manier is jouw auto in de best mogelijke staat als je begint aan jouw wintersportvakantie.

2. Kies voor een dakkoffer
Wanneer je alleen met jouw partner op wintersport gaat, is er vaak ruimte genoeg voor bagage in de auto. Je kunt de achterbank dan immers ook volpakken met spullen. Gaan er kinderen mee? Dan is dit niet mogelijk. Zij moeten immers ook fatsoenlijk een paar uur in de auto kunnen zitten. Om te voorkomen dat je moet kiezen wat er wel en niet meegaat, kun je een dakkoffer kopen bij Heuts. Deze koffer kun je namelijk ook gebruiken om bagage in te pakken, waardoor je mogelijk toch alles mee kunt nemen op wintersport.

Dakkoffers zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Hierdoor is er voor iedere auto en elke gezinssituatie wel een passende oplossing te vinden. Heb je eigen ski’s of een eigen snowboard? Dan is het sowieso handig om en dakkoffer aan te schaffen. Doordat zo’n koffer een redelijke lengte heeft, kun je ski’s en/of snowboards er meestal makkelijk in kwijt.

3. Neem sneeuwkettingen mee
In Nederland ben je niet verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. Als je nog niet eerder op wintersport bent geweest, is de kans klein dat je deze in huis hebt. Toch heb je ze in sommige wintersportgebieden wel nodig. In bepaalde landen ben je zelfs verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. Controleer daarom altijd even wat de regels zijn in het land waar jij naartoe gaat. Is het verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben? Dan zit er niets anders op dan sneeuwkettingen kopen voordat je vertrekt.

4. Check wat je nog meer bij je moet hebben
Wie denkt dat alleen sneeuwkettingen verplicht zijn, heeft het mis. Ieder land heeft namelijk zo zijn eigen regels voor zaken die je bij je moet hebben als je in een auto rijdt. Zo ben je in sommige landen bijvoorbeeld verplicht om een veiligheidshesje bij je te hebben. Soms moet deze zelfs een specifieke kleur hebben. Vertrek daarom nooit op wintersport voordat je gecontroleerd hebt wat je verplicht bij je moet hebben. Zodoende verklein je de kans op problemen tijdens jouw vakantie.

5. Tank op tijd
Dit lijkt misschien een open deur, maar toch gaan veel Nederlanders hier de fout in. Rijd je tank nooit helemaal leeg, maar tank bij voorkeur al als hij nog voor een kwart vol zit. Waarom? Omdat er in sommige landen een flinke afstand tussen twee tankstations kan zitten. Met minder dan een kwart tank haal je het mogelijk niet tot de volgende benzinepomp. Een tweede reden om op tijd te tanken is omdat je onderweg naar een wintersportgebied in de file kunt komen. Als er niet voldoende brandstof in de tank zit, kan jouw auto uitvallen in de file.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden