Machinaal Timmerbedrijf Dalko: "Van ambachtelijke houtbewerking tot computergestuurd frezen"

HEERENVEEN - Machinaal Timmerbedrijf Dalko bestaat deze maand tien jaar. 22 jaar geleden begon Richard van Dalfsen voor zichzelf. 

Tot dat moment werkte hij bij een bouwbedrijf in Luinjeberd. “Hier kwam ik er achter dat er markt was om iets voor mijzelf te beginnen. Dit om de vraag van de klanten nog beter te kunnen bedienen”, vertelt Richard van Dalfsen.

“Het begon allemaal in Luinjeberd. Inmiddels is het bedrijf gevestigd aan de Windas 5 in Heerenveen. Na drie maanden van verbouwen konden wij het pand nieuw betrekken”, gaat Van Dalfsen verder. Er zijn twee vaste werknemers in dienst bij Dalko. Zoon Stef is ook werkzaam bij vader Richard. Hij kwam in oktober 2019 in het bedrijf. Stef is de CNC operator binnen het bedrijf. Werknemer Rudy is verantwoordelijk voor de afmontage.

Niet-alledaags

Richard van Dalfsen: “Wij zijn gespecialiseerd in kleine aantallen en niet-alledaagse standaard kozijnen. Denk dan aan toogwerken en vouwwanden. Wij kunnen onze producten op authentieke wijze namaken, maar wel volgens de huidige strenge normen. Een kozijn met de look van vroeger namaken is voor ons dan ook geen probleem.”  Machinaal Timmerbedrijf Dalko levert maatwerk. Groot of klein, voor nieuwbouw en voor renovatiewerk. Men kan bij Dalko niet alleen terecht voor kozijnen en deuren, maar ook voor profiellijsten, aftimmerlijsten, plinten enzovoort, alles met zorg afgewerkt.

De kleinschaligheid van het bedrijf zorgt voor flexibiliteit waardoor de klant in de werkplaats terecht kan voor één enkel kozijn voor een woning, maar ook voor grotere partijen. Alles is mogelijk bij de houtbewerking op maat van Dalko.

Richard: “Door onze geavanceerde houtbewerking op maat kunnen wij aan alle wensen voldoen. De mogelijkheden voor houtbewerking zijn uiteenlopend; wil iemand bijzondere afmetingen, zoals een oud type deur dat nagemaakt moet worden? Dat is voor ons geen enkel probleem. Bij Machinaal Timmerbedrijf Dalko is men altijd verzekerd van het gewenste resultaat. Door de inbreng van persoonlijke vakkennis gecombineerd met geavanceerde technieken zijn wij in staat om de meest uiteenlopende werkstukken te maken.”

Computergestuurde bovenfrees

Onlangs schafte Dalko een computergestuurde bovenfrees aan. Het gaat hier om een bijzondere machine. “Deze bijzondere machine kan driedimensionaal frezen”, legt Van Dalfsen uit. “We gaan deze machine gebruiken als aanvulling op ons bestaande apparatuur. Met deze frees kunnen wij alle bewerkingen aan iedere deur realiseren. Ook kunnen wij deze machine inzetten voor toogwerk. Bijvoorbeeld een oud kozijn met een boog. Deze cnc-frees kan in 5 schuinte posities frezen en een standaard cnc-frees 3. Dit maakt ons bedrijf uniek. Er zijn weinig bedrijven in de omgeving die zo’n machine hebben.”