Loraine Kammeron en Jan-Willem Monhemius: “De passie voor beweging verbindt ons, maar ook onze leden!”

HEERENVEEN - Er mag weer gedanst, gezwoegd, gesquat, gerend en gefietst worden in de dansstudio van Loraine Kammeron. We zijn te gast in haar dansstudio, Dance Centre Faya, en nemen ook een kijkje in de sportscholen van Jan-Willem Monhemius, EasyActive en ABC Fitstudio.

“Wij keken hier enorm naar uit”, zegt Monhemius. “Naast dat ‘stilzitten’ niet in ons woordenboek staat, missen wij onze leden. Het spontane gesprek over hoe het gaat, het kleine praatje en de blije gezichten.”

Hometrainer in de woonkamer

Nee, stilzitten is niks voor het sportieve ondernemersstel en dat hebben Loraine en Jan-Willem dan ook zeker niet gedaan. Naast de nieuwe hometrainer die in de woonkamer staat te pronken en eindeloze wandelingen door Oranjewoud, zijn het ook de online lessen en buitenlessen die goed in de smaak zijn gevallen.

Jan-Willem: “Ja, dat was echt bijzonder. De eerste keer dat we online les gaven – oefeningen met lichaamsgewicht – verschenen er al negentig deelnemers op mijn beeldscherm. Echt gaaf om te zien dat niet alleen wij gemotiveerd zijn om ook in deze tijden te blijven bewegen.”

Op het moment dat de overheid het toestond om ook in groepen buiten te sporten, aarzelden Jan-Willem en Loraine geen moment en breidden het lesaanbod uit met lessen in de buitenlucht. “Ook de animo hiervoor was groot. Kinderen mochten eindelijk weer naar dansles en we gaven groepslessen – spinning en fitness – aan de volwassenen. Maar, we wonen wel in Nederland, en in de regen dansen en fitnessen is niet handig voor zowel de deelnemers als de apparatuur. Binnen een week stond daar er tent van zo’n 260 vierkante meter, het past precies naast ons pand!”

Gedeelde passie voor sport en ondernemen

Deze passie voor sport en bewegen begon voor beiden al in de vroege kinderjaren en is altijd de rode draad geweest in hun leven. Loraine: “Ik dans al sinds mijn vijfde in uiteenlopende stijlen en ik heb een dansopleiding gevolgd. Naast mijn werk als zangeres in musicals als ‘Rent’ en ‘Jeans’ gaf ik lessen op scholen in Friesland en was ik regelmatig in de sportschool van Jan-Willem te vinden om zelf te trainen.” En een gedeelde passie verbindt, zeggen ze wel eens. Net als sport dat doet. Eén en één is twee. “Ja, in zijn sportschool sloeg de vonk over”, bekent Loraine.

Jan-Willem: “Ik sport – net als Loraine - vanaf jongs af aan en beweging speelt een heel grote rol in mijn leven. Als je de passie voor sport en een gezonde leefstijl samen met iemand kan delen, is dat enorm waardevol. Bovendien is Loraine ook echt een ondernemer, dat klikte meteen.”

Lang gekoesterde droom

In 2006 werd een lang gekoesterde droom van Loraine – dansondernemer - werkelijkheid: de opening van Dance Centre Faya. “Elke dag ga ik nog steeds met evenveel plezier naar mijn werk. De plek waar ik mijn passie voor dansen tot uiting breng en tegelijkertijd de gezondheid, fitheid en energie van anderen bevorder. Kortom: het leven leuk maken! We hebben een breed aanbod qua dansstijlen en leeftijden. Van klassiek ballet tot afro dancehall. Voor ieder wat wils!”

Sinds 1990 is het gebouw van ruim 1800 m2 al in gebruik als sportschool. De vestiging van de dansschool was hier een welkome aanvulling op. “Sindsdien is dit de plek waar wij samen onze passie samenbrengen,” zegt Loraine, “maar wel als twee aparte ondernemingen. We houden het lekker gescheiden.”

Polsbandjes en computergestuurde sportscholen

Een hippe sportschool bestaande uit een breed aanbod groepslessen, hightech fitnessapparatuur en ingericht volgens de laatste fitnesstrends. Jan-Willem: “Mijn beide sportscholen zijn voorzien van computergestuurde apparatuur, wat betekent dat je een persoonlijk polsbandje hebt waarmee de toestellen worden afgesteld op jouw lichaamsmaten, jouw doelen en er wordt ook gemeten hoe sterk je bent. De programma’s worden automatisch afgestemd op jouw trainingsniveau. Zelfs atleten die bij ons trainen, zijn na een training afgemat. Ook bieden wij sinds kort het Immunity Boost programma aan, zodat je jouw immuunsysteem kunt versterken.”

Dit is bijvoorbeeld interessant voor veel 50+ers, de doelgroep van ABC Fitstudio aan de Passage in Heerenveen-Centrum.

Coronaproof bewegen

Om ervoor te zorgen dat iedereen op een veilige manier kan dansen, fitnessen of deelnemen aan de groepslessen, hebben Jan-Willem Monhemius en Loraine Kammeron maatregelen getroffen volgens de protocollen van de sport- en dansscholen branches.

Loraine: “Omdat we zo’n lange tijd niet hebben gedanst met elkaar, gaan we deze zomervakantie door met het rooster. Ik heb nieuwe docenten aangenomen, waardoor de groepen niet te groot zijn en er genoeg afstand is. Tevens maken we tijdens de les en tussen de wisseling van de lessen, grondig schoon en hebben we de looprichtingen gemarkeerd.”

Jan-Willem: “Bij de sportscholen zijn er vaste tijden waarop je kunt trainen en groepslessen kunt volgen. We hebben onze sportschool ingedeeld in vijf units, waardoor er genoeg ruimte is voor fitness en groepslessen. Van te voren dien je via onze app te reserveren.”

 

Proeflessen

Het is vanaf 1 juli weer mogelijk om aan proeflessen mee te doen bij de dansschool en bij de twee sportscholen. Je kunt je aanmelden voor de proeflessen via de websites. Voor proefles bij Dance Centre Faya is dat: www.faya-dance.nl. Bij sportschool Easy Active is als proef een gratis weekpas mogelijk, via www.easyactive.nl. Een maand gratis trainen bij ABC Fitstudio is ook mogelijk. Kijk daarvoor op www.abcfitstudio.nl. “Wij kijken er naar uit om iedereen te zien!”, aldus Loraine Kammeron en Jan-Willem Monhemius.

Door: Anniek van der Bijl