Leningen en subsidies voor duurzaam wonen

INGEZONDEN - Alle Nederlandse huishoudens moeten in 2050 van het aardgas af zijn. We zullen onze woningen dan op een andere, duurzame manier moeten verwarmen. 

Alle Nederlandse huishoudens moeten in 2050 van het aardgas af zijn. We zullen onze woningen dan op een andere, duurzame manier moeten verwarmen. Om dit te realiseren zijn er een aantal aanpassingen aan de meeste woningen noodzakelijk. We noemen dit ook wel energiebesparende maatregelen. Om deze maatregelen te financieren zijn er een aantal leningen en subsidies beschikbaar.

Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH)

Door hun woning te isoleren besparen mensen een hoop geld en energie. Vormen van woningisolatie zijn: dakisolatie, vloerisolatie en het plaatsen van HR++ glas. Het isoleren van de woning vraagt om een flinke investering. Daarom helpt de overheid woningeigenaren die hun woning graag willen isoleren. Met De Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) kunnen woningeigenaren ongeveer 20 procent van de investeringskosten terugkrijgen. Als mensen minimaal twee isolatiemaatregelen treffen dan kunnen zij ook subsidie krijgen voor een paar aanvullende maatregelen. Denk hierbij aan een energiezuinig ventilatiesysteem of een slimme thermostaat.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

We moeten in de toekomst onze woningen op een duurzame manier verwarmen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een warmtenet, warmtepomp of een zonneboiler. Om woningeigenaren te stimuleren om vrijwillig afscheid te nemen van hun gasaansluiting, biedt de overheid een tegemoetkoming voor mensen die investeren in een zonneboiler of een warmtepomp. De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) loopt tot 31 december 2020.

Regeling Reductie Energiegebruik (RRE)

De overheid heeft € 500.000 euro subsidie toegekend aan de Gemeente Heerenveen in het kader van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Ruim 13.000 particuliere woningen in Heerenveen kunnen gebruik maken van deze regeling. Met het geld kunnen huishoudens kleine energiebesparende maatregelen treffen, zoals het plaatsen van radiatorfolie of het plaatsen van led lampen. De gratis warmtescan-actie is een eerste initiatief die onder deze regeling valt. Met de beelden kunnen de woningeigenaren zien waar in hun woning warmte weglekt en waar extra isolatie kan helpen. 

Energiebespaarlening

Woningeigenaren die niet genoeg spaargeld achter de hand hebben om hun woning te verduurzamen, kunnen een beroep doen op de Energiebespaarlening van Het Nationaal Energiebespaarfonds. Particulieren kunnen minimaal € 2.500 en maximaal € 65.000 lenen, tegen een vaste rente en een looptijd van tien jaar. Maximaal 75 procent van het geleende bedrag mag aan zonnepanelen worden besteed. Afhankelijk van het energieverbruik van de bewoner kan de besparing op de energierekening voldoende zijn om de kosten van de lening te dekken.

 

Geld lenen bij de bank

 

Tot slot is het ook mogelijk om geld te lenen bij de bank om energiebesparende maatregelen te kunnen treffen. Bij sommige hypotheekverstrekkers kunnen mensen energiebesparende maatregelen meefinancieren in de hypotheek. Zo kunnen huizenkopers die hun woning willen verduurzamen, tot 106 procent van de woningwaarde lenen. Daarnaast is het ook mogelijk om een groene lening af te sluiten om de woning te kunnen verduurzamen. Bijvoorbeeld GreenLoans van ALFAM (ABN AMRO) of de Duurzaamheidslening van de Rabobank.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden